RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cum deosebești roșiile românești de cele de import. La ce trebuie să fii atent, când le cumperi din piață

Nu mai stim ce mancam. Romanii ajung sa consume legume cu nemiluita, din import, renuntand la rosia romaneasca, uneori fara sa fie constienti.

 

  

Rosiile romanesti sunt deosebit de gustoase si cumparatorii le cauta in piata, dar sunt mai greu de gasit printre soiurile aduse din import. Iata cateva criterii simple care te ajuta sa alegi rosiile sanatoase si bine coapte.

Rosiile romanesti sunt acum la mare cautare si greu de gasit. In primul rand, trebuie sa stii care sunt soiurile de traditie din tara noastra ca sa le poti recunoaste.

Inima de bou este o rosie mare, rotunjita, dar cu o forma de inima, usor neregulata. O astfel de rosie poate ajunge si la 700 – 800 de grame. Aceasta se coace incepand cu luna iulie.

Pitica este o rosie de dimensiuni mici, care se coace la inceput de iunie si are o forma rotunda, dar usor alungita spre varf.

Tata vacii este un soi vechi, de marime mica, alungita si cu o umflatura in varf, asemeni unui sfarc, de unde ii vine si numele. Este o rosie carnoasa, cu putine seminte si putina zeama, excelenta pentru bulioane. Se coace de la jumatatea lunii iunie.

Rosia de Tiganesti este rotunda, usor turtita, uneori cu mici crapaturi in jurul coditei, cu o pulpa mai deschisa la culoare decat coaja, densa si cu putine seminte.

Portocalia de Corbeanca este o rosie mare si foarte zemoasa, cu o coaja neteda si usor crapacioasa. Se coace de obicei in iulie si august.

Puszta Kolojz este o rosie originara din imprejurimile Clujului, este o rosie de dimensiuni mari, suculenta, cu coaja usor incretita in jurul coditei si are o forma usor turtita. Se coace mai tarziu, prin luna august.

Trandafiria de Calafat se gaseste in special in zona Doljului, are nuante trandafirii – roz, este mare, cu pulpa consistenta si carnoasa.

Pontica de Vidra este o rosie medie, cu putine seminte, care face un singur rand de roade pe vara. Forma sferica si culoarea usor maronie le distinge de alte rosii de pe piata.

Articolul integral pe www.bzi.ro

Related posts

Coco Chanel, creatoarea care a revoluţionat industria modei prin simplitate

Redacția

Artiști consacrați, activități culturale și oferirea titlurilor de cetățeni de onoare au marcat cea de-a VIII-a ediție a Zilelor Rezervației Forestiere Tătăruși

Diana Marcu

Felicitări și mărțișoare pentru pensionarii de la Centrul Rezidențial Târgu Frumos

Redacția
Încarcă...