RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cum apare atacul de panică? Explicaţiile specialiştilor de la Institutul „Socola“

Sfatul medicilor ieşeni: trebuie să ne „împrietenim“ cu frica.

Specialiştii Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi explică mecanismul prin care apar atacurile de panică, fiind vorba despre o afecţiune care, lăsată fără tratament, poate duce la tulburări mentale grave, dar şi la probleme la locul de muncă şi ulterior la izolare socială.

Aceştia spun că unii cercetători consideră că persoanele cu tulburări de panică interpretează greşit senzaţii corporale inofensive ca ameninţări, mai multe femei decât bărbaţi având astfel de probleme.

„Persoanele cu tulburări de panică au atacuri bruşte şi repetate de frică care durează câteva minute sau mai mult. Acestea se numesc atacuri de panică şi se caracterizează printr-o frică de a pierde controlul chiar şi atunci când nu există niciun pericol real. O persoană poate avea, de asemenea, senzaţia că are un atac de cord“, a precizat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola“.

  

Bulversează grandele endocrine

Astfel, simptomele fizice care apar în timpul unui atac de panică sunt palpitaţiile, transpiraţia, frisoanele, tremurăturile, problemele de respiraţie, slăbiciunea sau ameţelile, amorţirea mâinilor, durerile în piept, durerile de stomac şi greaţa.

Specialiştii ieşeni susţin că majoritatea oamenilor se confruntă cu frici, pornind de la cele banale până la temeri care ne paralizează, cum ar fi frica de moarte sau de cutremur. Există de asemenea persoane care atunci când se confruntă cu o situaţie de frică nu mai sunt în stare să mişte nici măcar un deget.

„Mintea lansează un program de frică, care, din cauza unor emoţii specifice, «bulversează» glandele endocrine, cu toate consecinţele care decurg de aici. Pentru a controla frica e necesar să deveniţi conştienţi de aceasta şi să vă «împrieteniţi» cu ea; să învăţaţi să o depăşiţi treptat, prin acţiuni simple“, au explicat specialiştii.

Aceştia spun că există programe mentale prin care putem deveni mai curajoşi, astfel încât să ajungem să ne stăpânim frica, însă dacă nu reuşim să gestionăm temerile pe care le avem este indicat să ne adresăm unui specialist.

Tulburarea de panică se tratează în general cu medicamente sau cu psihoterapie, numită terapie cognitiv comportamentală, prin intermediul căreia pacientul învaţă diferite moduri de a gândi, de a se comporta şi de a reacţiona.

ZIARUL DE IASI

Related posts

Novavax începe testarea vaccinului său împotriva COVID în rândul adolescenţilor

Redacția

Veste bună de la dr. Diana Acsinte pentru cetățenii municipiului Pașcani

Teona Gherasim

Astenia de toamnă, un pericol

Redacția
Încarcă...