RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cum a ajuns judeţul Iaşi pe primul loc în România la numărul de decese cauzate de gripă. „Populaţia poate fi învăţată că trebuie să se vaccineze“

În spitalele din Iaşi, cazurile de infecţii respiratorii şi cele de gripă au produs o avalanşă de internări în ultima lună. Cu toate că Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a dispus reprogramarea internărilor la bolnavii cronici, pentru a câştiga paturi necesare pacienţilor cu gripe şi viroze, spitalele s-au dovedit neîncăpătoare pentru toţi oamenii care au cerut ajutor.

 

 

  

{module Fă o nominalizare pentru Gala Premiilor Actualitatea TV 2018}

Singurul focar de gripă din judeţul Iaşi a fost declarat la Institutul Regional de Oncologie (IRO) la începutul lunii februarie.12 bolnavi internaţi pe secţia de Hematologie pentru tratamentul bolii cronice cu care erau diagnosticaţi au fost izolaţi în ATI, după ce patru pacienţi cu care au intrat în contact au fost confirmaţi cu gripă AH1N1. Trei bolnavi din focar şi-au pierdut viaţa în primele două săptămâni din februarie, ceilalţi părăsind spitalul în stare ameliorată. În aceeaşi perioadă, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi s-au internat sute de bolnavi cu infecţii respiratorii acute, viroze şi gripe. Conducerea de la Infecţioase a precizat în ultima săptămână că peste 150 de paturi din 310 câte are spitalul sunt ocupate cu bolnavi cu probleme respiratorii. Afirmaţiile medicilor sunt susţinute inclusiv de datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile (CNSCBT) care a arătat în ultima informare că judeţul Iaşi se situează pe primul loc pe ţară după numărul de decese înregistrate la bolnavi cu gripă şi pe locul al doilea, după Bucureşti, în funcţie de numărul total de cazuri confirmate. Până pe 18 februarie, analizele de laborator au confirmat diagnosticul de gripă pentru 102 ieşeni. 10 dintre aceştia au murit în cursul internării la IRO, la Spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Cu toate acestea, DSP nu a mai declarat un alt focar de gripă, nici în alte spitale din municipiu, nici cu localizare într-o anumită zonă a judeţului.

„În judeţ am avut un singur focar de gripă, la IRO, restul cazurilor au venit cu infecţia respiratorie sau cu gripa de acasă. Epidemia presupune apariţia unui număr de cazuri peste cel aşteptat de specialişti. Conform CNSCBT, deocamdată ne aflăm în marja estimată, chiar dacă au fost mai multe infecţii respiratorii şi decese decât anii trecuţi”, a arătat Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi. Niciun pat liber în secţia ATI de la Infecţioase După apariţia focarului de gripă la IRO, DSP Iaşi a dispus pentru toate spitalele din municipiu limitarea accesului vizitatorilor în spitale, amânarea internărilor la pacienţii cronici, amânarea operaţiilor care puteau fi temporizate şi vaccinarea personalului medical. În consecinţă, spitalele de profil s-au umplut de bolnavi cu infecţii respiratorii acute, viroze şi gripe. „Pentru a evita o altă avalanşă de cazuri, populaţia poate fi învăţată că trebuie să se vaccineze. Nu ar mai fi o aşa avalanşă de internări şi consultaţii, nu ar mai fi o avalanşă de cazuri, dacă oamenii s-ar vaccina. Din punctul meu de vedere, nu doar statul trebuie să facă vaccinare. Şi oamenii trebuie să fie mai atenţi cu ei înşişi şi să aibă în vedere că un vaccin de 55 de lei îi scapă de o neplăcere care poate fi fatală”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache , director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.


articolul integral pe www.adevaruldeiasi.ro

Related posts

Alimente care conţin Omega 3 şi ajută la menţinerea energiei şi a forţei creierului

Redacția

Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 20 august 2020

Redacția

Mesajul unui medic din Suceava: Să nu plângeţi şi să nu vă plângeţi săptămâna viitoare!

Redacția
Încarcă...