NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cum a accesat trei proiecte europene firma primarului Dumitru Pantazi având datorii la Primărie! Tun din bani europeni în valoare de peste 3.000.000 euro!

„Tu crezi că eu am venit la Primărie pentru indemnizația de primar?” l-a întrebat Dumitru Pantazi pe Ion Moțatu care, într-o  audiență a avut „impertinența” de-a-i reproșa edilului șef că este plătit din bani publici.Nimeni nu crede asta. Doar că funcția de primar (și, între 2004-2008, cea de viceprimar) oferă beneficii neașteptate. De ceva vreme NewsPascani.com insistă pe situația datoriilor la bugetul local ale firmei AgroComplex, pe cale de a fi șterse în ședința de CL de miercuri, 27 august. Dar miza întregii afaceri e mai mare decât aceste 2,7 milioane de lei, sau cca 625.000 de euro, datorați în prezent.

O investigație NewsPascani.com și Actualitatea TV arată că AgroComplex Lunca Pașcani, firma primarului, a reușit să acceseze în mod ilegal fonduri europene, ilegal pentru că avea datorii la bugetul local. Din răspunsurile oficiale oferite de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (vezi Aici și Aici) rezultă că în perioada 2004-2014 societatea respectivă a accesat trei programe finanțate prin fonduri europene a căror valoare totală este de 3.050.000 de euro. În același timp, societatea înregistra datorii la bugetul local, cum arată un document trimis de primărie Curții de Apel Iași în iunie 2014.

  

Contractele de finanțare au fost semnate când Dumitru Pantazi avea funcții de conducere în cadrul Primăriei municipiului Pașcani (viceprimar sau primar), iar firma sa figura cu datorii la bugetul local ceea ce, conform legislației în vigoare, o făcea neeligibilă pentru accesarea de fonduri europene. Situația de ilegalitate e confirmată în răspunsurile APDRP.

2004: Primii bani europeni accesați de AgroComplex Lunca Pașcani S.A.

În anul 2004, printr-un program SAPARD, AgroComplex Lunca Pașcani a primit o finanțare în valoare de 250.000 de euro pentru proiectul „Achiziții de mașini și utilaje agricole pentru cultura de câmp, comuna Valea Seacă județul Iași”. APDRP a transmis către NewsPascani un răspuns din care reiese că, pentru a accesa acest proiect, firma nu trebuia să aibă datorii la bugetul de stat consolidat, deci implicit la cel local, după cum prevede legea. Însă dintr-un document transmis de Primărie către Curtea de Apel Iași în luna iulie 2014 (vezi Aici) reiese că în anul 2004 societatea primarului avea datorii de 200.000 lei (două miliarde lei vechi), astfel că ne întrebăm cum a reușit totuși Dumitru Pantazi, la acea vreme viceprimar, să obțină de la Primărie un certificat fiscal care să ateste că nu are datorii la bugetul local.

2006: Al doilea proiect finanțat cu bani europeni, aceeași problemă

Doi ani mai târziu, tot prin programul  SAPARD, AgroComplex Lunca Pașcani accesează fonduri în valoare de 2.000.000 euro pentru proiectul „Extindere și modernizare fermă vaci”. Și-n acest caz societatea nu trebuia să figureze cu datorii la bugetul de stat consolidat, deci nici la cel local. Cu toate acestea, societatea a obținut, probabil, un certificat fiscal din care reiese că aceasta nu avea datorii către municipalitate. La opt ani de la accesarea celor 2.000.000 de euro documentul transmis de Primăria municipiului Pașcani către Curtea de Apel Iași spune tocmai invers și anume că în 2006, la 1 septembrie, AgroComplex Lunca Pașcani avea datorii de aproximativ 540.000 lei (adică 5,4 miliarde de lei vechi).

 2014: Alte finanțări europene la orizont

Ajuns primar al municipiului Pașcani în 2012, fiind în continuare acționar majoritar al firmei AgroComplex Lunca Pașcani S.A., Dumitru Pantazi și-a canalizat întreaga energie pentru a șterge datoria firmei sale către bugetul local pentru ca aceasta să poată accesa, din nou, fonduri europene. În loc să plătească datoria ajunsă la 2,2 milioane de lei (22 miliarde lei vechi) societatea a apelat la justiție. A obținut rapid o primă soluție favorabilă la Tribunal unde instanța a constat prescrierea dreptului la acțiune, însă la Curtea de Apel lucrurile nu s-au mai mișcat așa de repede, deoarece judecătorii au solicitat niște acte pe care municipalitatea a omis să le pună la dispoziție.

În tot acest timp societatea AgroComplex Lunca Pașcani S.A. avea depus la APDRP proiectul „Construire și dotare grajd bovine de carne, producere energie din surse regenerabile, achiziție de utilaje agricole și modul sacrificare bovine în cadrul Agrocomplex Lunca Pașcani SA” a cărui valoare este de 799.999 de euro. Pentru a semna contractul de finanțare societatea primarului avea nevoie din nou de un certificat fiscal care să ateste că nu are datorii la bugetul consolidat de stat, deci și la cel local.

Cum verdictul Curții de Apel Iași întârzia să apară, iar AgroComplex Lunca Pașcani era la un pas să piardă fondurile europene, primarul Dumitru Pantazi și-a folosit influența pe care o are asupra consilierilor locali din PSD și a administratorului public, Gică Zanet, pentru a-și ajuta firma. Mai exact primarul a convocat o ședință extraordinară de Consiliu Local în data de 20 ianuarie 2014, pe a cărei ordine de zi se afla și un proiect de hotărâre inițiat de către acesta prin care administratorul public era mandatat pentru a achiziționa un serviciu de expertiză contabilă extrajudiciară. Scopul declarat al acestei expertize era verificarea datoriilor certe, lichide și exigibile către municipalitate, iar cel nedeclarat era cel de șterge datoria către municipalitate a AgroComplex Lunca Pașcani, ajunsă la 2,7 milioane de lei.

Expertiză cu dedicație

Raportul de expertiză a fost făcut la foc automat, în doar 4 zile, de către expertul Ioan Popa de la Expert Audit SA. Gică Zanet a declarat că pentru acest raport a fost achitată suma de 11.000 lei, iar pentru contractarea acestui serviciu s-a procedat la achiziție directă, fără publicitate în ziare sau pe pagina oficială a Primăriei. Suma plătită pentru această lucrare este una foarte mare, ținând cont că judecătorii acordă, pentru expertize vaste, maxim 4.000 de lei.

Și cum cine comandă primește ce comandă, expertul a constatat că de fapt AgroComplex Lunca Pașcani nu datorează bani Primăriei. Din toți datornicii doar firma primarului a fost scoasă basma curată.

Totuși o simplă expertiză extrajudiciară nu avea nicio forță juridică, ea putea fi folosită cel mult la procesul de la Curtea de Apel Iași. Cu câteva zile înainte ca raportul să fie însușit de Consiliul Local, și în ciuda faptului că era defavorabil acțiunii Primăriei, acesta este depus la instanță de avocatul Primăriei, fără a fi acceptat însă de judecători!

Sare și Consiliul Local în ajutor

Pentru că rezultatele acțiunii în justiție erau incerte, primarul încearcă să obțină o asigurare prin intermediul Consiliului Local. Îl convinge pe viceprimarul Vasile Axinte să inițieze un proiect de hotărâre prin care Consiliul Local își însușea expertiza. Concret, viceprimarul propune consilierilor locali ca expertiza să opereze în contabilitate, deși atât în cazul AgroComplex Lunca Pașcani cât și al altor societăți, ca Interdentis, pe rolul instanței există dosare la care este parte și Consiliul Local.

Cu toate acestea pe 27 februarie 2014 legislativul local adoptă Hotărârea 25/2014 care practic radiază datoria de 2,7milioane de lei pe care AgroComplex Lunca Pașcani S.A  o avea față de municipalitate.

Pe data de 10.03.2014 Serviciul de Taxe și Impozite Locale primește prin adresa nr. 291 hotărârea HCL 25/2014 și operează în conformitatea cu ea radierea datoriei de 2,7 milioane de lei a AgroComplex Lunca Pașcani către municipalitate. Proaspăt scăpată de datorii într-un mod absolut ilegal, în zilele următoare societatea semnează un contract de finanțare europeană cu APDRP pentru proiectul „Construire și dotare grajd bovine de carne, producere energie din surse regenerabile, achiziție de utilaje agricole și modul sacrificare bovine în cadrul Agrocomplex Lunca Pașcani SA” a cărui valoare este de 799.999 de euro.

Viitorul sună bine

Romeo Olteanu, membru PSD și fost prefect al județului Iași (iunie 2012 – august 2014), a admis că HCL nr. 25/2014 a fost adoptată ilegal și drept urmare consilierii se pregătesc să o modifice în ședința ce va avea loc mâine — doar ca formă, pentru că finalitatea va fi aceeași, ștergerea datoriilor AgroComplex Lunca Pașcani către municipalitate.

Cu toate că lucrurile sunt cât se poate de clare cu privință la abuzurile comise de funcționarii publici în favoarea AgroComplex Lunca Pașcani S.A. până acum niciunul dintre aceștia nu a ajuns să fie cercetat de  instituțiile abilitate, semn că protecția politică funcționează foarte bine în Republica Pașcani.

Menționăm că pentru documentarea acestui articol s-au solicitat și date de la primarul municipiului Pașcani cu privire la certificatele fiscale emise de Serviciul de Taxe și Impozite Locale către AgroComplex Lunca Pașcani S.A. însă deși termenul legal a expirat de mult, NewsPascani.com nu a primit niciun răspuns.

În acest moment, societatea primarului este în așteptare cu un nou proiect pentru accesare de fonduri europene și anume „Înființare fabrică de produse lactate tradiționale cu utilizare de energie din surse regenerabile”  a cărei valoare este de 1.985.519 euro.

Istoric datorie

 

 

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Prefectul a solicitat primarului Pantazi să stopeze cheltuielile neesențiale pe timpul stării de urgență

Răzvan Grecu

Câinii cu stăpân din Pașcani, sterilizați pe banii francezilor! Primăria ce face?

Ema Roman

Ieșenii vor merge spre Transilvania prin Bacău. „Pentru că este mai ieftin“

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site