NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Criza vaccinurilor pentru bebeluşi cuprinde toate spitalele din judeţ

Bebeluşii care au venit pe lume în ma­ter­nităţile din judeţ în ultimele două săptămâni nu au mai fost vaccinaţi împotriva hepatitei B din cauză că maternităţile au epuizat stocurile, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu a primit încă alte doze de la Ministerul Sănătăţii (MS).

Maternităţile sunt deja obişnuite să trimită acasă mamele cu prunci de numai câteva zile care nu au putut fi imunizaţi, întrucât situaţia se repetă la finalul fiecărui semestru.

În Iaşi, de exemplu, părinţii s-au confruntat cu aceeaşi situaţie şi la sfârşitul lunii iunie, atunci când atât antihepatiticul, cât şi BCG, vaccinul împotriva tuberculozei, au lipsit din maternităţi o lună de zile. În vară, motivul invocat pentru criza vaccinurilor care trebuie administrate bebeluşilor în primele zile de viaţă a fost întârzierea procedurilor de achiziţie a do­zelor la nivelul MS.

  

Acum, reprezentanţii DSP spun că au înştiinţat ministerul cu privire la lipsa vaccinurilor, însă nu au primit un răspuns concret cu privire la data la care se vor reface stocurile. „Direcţia a făcut demersurile necesare la minister, însă nu ni s-a transmis cu exactitate când vor ajunge dozele. Ştim că vaccinurile vor fi transmise în teritoriu în perioada următoare, însă nu putem spune că vor ajunge astăzi sau mâine. Cel mai probabil, până de Crăciun vor ajunge“, a spus Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

Advertisements

Vaccinul antihepatitic pentru bebeluşi poate fi procurat din farmacii la preţul de aproximativ 100 de lei. Odată cu distribuirea acestuia în maternităţi, părinţii cu bebeluşi neimunizaţi vor fi chemaţi în spitale, şi atunci li se va administra doza corespunzătoare.

Specialiştii sunt de pă­rere că întârzierea administrării vaccinului antihepatitic pune bebeluşul în pericol, mai ales dacă în familie există cazuri de hepatită B. „Ambele vaccinuri se pot relua, atât BCG cât şi antihepatiticul, însă în cazul ultimului întârzierea poate duce la complicaţii, mai ales dacă în preajma copilului se află persoane cu hepatită B. Este foarte important ca vaccinul să se facă repede. Ideal ar fi în primele zile de viaţă“, a precizat prof. dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru şi medic primar alergologie-imunologie.

Advertisements

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements
Advertisements

Related posts

Anchetă la Galați după ce o femeie suspectă de COVID a murit în casă, în așteptarea rezultatului la test. Soțul ei este în stare gravă

Redacția

Medicii de familie, solicitaţi să se implice în Programului Naţional de depistare a hepatitei C

Redacția

DSP Iași: Primele sancțiuni în cazul decesului copilului de 7 ani

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site