Legile cuantice de circulație aplicate în peisajul tridimensional unui anumit tip de cristal pot frâna electronii. Iată cristalul bizar în care electronii nu se pot mișca!
În căutarea de noi materiale care pot conține stări ciudate ale materiei, fizicienii de la Rice University (SUA) au condus un experiment în care au obligat electronii liberi să rămână în loc.
În timp ce fenomenul a fost observat în materiale în care electronii sunt restricționați doar la două dimensiuni, aceasta este prima dată când fenomenul a fost observat într-un cristal metalic tridimensional, cunoscut sub numele de piroclor. Tehnica le oferă cercetătorilor o nouă unealtă pentru studierea activităților mai puțin convenționale ale particulelor încărcate electric.
„Căutăm materiale în care există stări noi de materie sau caracteristici noi exotice care nu au fost descoperite”, spune fizicianul Ming Yi, de la Rice University.
Așa cum lumina poate fi descrisă în moduri care sunt atât asemănătoare unei unde, cât și unei particule, același lucru este posibil și cu „blocurile de construcție” ale atomilor.
Cristalul bizar în care electronii nu se pot mișca
Comportamentul cuantic asemănător unei unde al electronilor este esențial pentru înțelegerea modului în care își coordonează activitatea în anumite condiții.
» Citește continuarea pe pagina autorului