NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani.

Cu Boboteaza, urmată de ziua Sfântului Ioan Botezătorul, se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă. Prin ritualul specific acestui eveniment religios, în această zi se sfințesc apele mari și se purifică mediul înconjurător de forțele malefice.

La sfârșitul slujbei de sfințire a apei, crucea este aruncată în apă, iar tinerii care vor s-o recupereze din apă sunt răsplătiți cu colaci, fructe și bani. Cel care scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În noaptea de Bobotează, tinerele fete își visează ursitul. Ele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase și pun busuioc sub pernă. Cele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, spun bătrânii. Tot pentru a afla cine este ursitul, tânăra care vrea să-și cunoască destinul pregătește o turtă din făină sărată și din apă. Tânărul care îi aduce în vis o cană cu apă este ursitul ei.

  

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos și înseamnă sfințire. Prin agheasmă înțelegem atât apa sfințită, cât și slujba pentru sfințirea ei.

Tradiția spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivățul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi un an cu belșug. De Bobotează nu se spală rufele. Și tot în această zi sunt interzise certurile în casă și nu se dă nimic cu împrumut. Potrivit tradiției, de Bobotează se consumă grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca și piftie. 

Mâine ortodocșii de stil vechi vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, care l-a botezat pe Domnul Iisus Hristos.

Advertisements

Related posts

Misterul morţii lui Vlad Ţepeş. Cum a sfârşit celebrul Drăculea, domnitorul autoritar urât de boieri şi de turci

Redacția

Biserica Sfântul „Ioan Botezătorul” din Pașcani și-a sărbătorit astăzi hramul

Redacția

Ruginoasa – cel mai frumos și tradițional sat din județ

Teona Gherasim
Încarcă...