RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Crestinii ortodocsi si catolici ii sarbatoresc miercuri pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cei mai importanti apostoli ai lui Iisus Hristos. 

 

Cine sunt Petru si Pavel? 

  

Petru si Pavel sunt Apostolii cei mai cunoscuti si mai cinstiti in crestinism pentru ca in urma misiunii lor crestinismul a fost cunoscut din Ierusalim pana la Roma. Sunt doua personaje diferite, pe care le uneste insa nationalitatea iudaica si credinta crestina.

Petru, un pescar evreu din Galilea, a devenit apostol in urma chemarii lui Iisus prin cuvintele: “vino dupa mine si te voi face pescar de oameni”. Evanghelia spune ca Petru a lasat toate ale lui si l-a urmat pe Iisus Hristos. Pavel era tot evreu, insa cu o pregatire de rabin. Se numea Saul inainte de convertire. El s-a convertit la crestinism in urma unei minuni: in drum spre Damasc unde mergea sa-i aresteze pe crestini, Saul a orbit si l-a auzit pe Iisus intrebandu-l: “Saule de ce ma prigonesti?” .

Saul a devenit al 13-lea Apostol si a intemeiat multe biserici in Asia Mica si Grecia de astazi. 

Cei doi apostoli au scris noilor comunitati crestine mai multe epistole, pastrate in Noul Testament, care sunt primele scrieri teologice ale crestinismului. 

Petru si Pavel au murit ca martiri la Roma, in timpul persecutiei imparatului Nero in anii 67-68, Petru rastignit pe o cruce cu capul in jos, Pavel decapitat.

Biserica crestina ii sarbatoreste in aceeasi zi din anul 258, de cand moastele lor au fost transferate la 29 iunie la locul numit ad catacumbas (la catacombe), de pe via Appia din Roma. In prezent ramasitele celor doi apostoli se gasesc tot la Roma: ale Sfantului Petru in Basilica San Pietro din Vatican, ale Sfantului Pavel in Basilica San Paolo Fuori le Mura (din afara zidurilor cetatii).

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Un elev de 13 ani și-a văzut visul cu ochii la Aeroportul Iași! De ziua lui a intrat în rolul unui pilot de avion

Redacția

Rechizite, jucării și dulciuri pentru copiii de la Școala Specială, în cadrul proiectului „Cutia cu surprize”

Redacția

Asociația ”ȘANSA 2010” a reamintit importanța Crăciunului, printr-un spectacol de excepție (VIDEO)

Oana Cordoneanu
Încarcă...