RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
IașiSănătate

Creşte simţitor numărul de cazuri COVID: incidenţa va fi tot mai mare timp de câteva săptămâni

cele-mai-multe-noi-cazuri-de-covid-19-in-bucuresti,-cluj,-timis-si-ilfov

În ultima săptămână, la mai bine de 10 zile de când nici măcar purtarea măştii în transportul în comun sau spaţii închise nu mai este obligatorie, ci a devenit o recomandare, numărul cazurilor în ţară şi, implicit, în Iaşi, a început să crească.

Dacă numărul de cazuri zilnice a început să scadă în Iaşi de la aproape 300 la finalul lunii februarie la o medie de circa 120 de cazuri pe zi la începutul lunii martie, în ultimele două săptămâni a urmat un platou şi acum sunt depistate din ce în ce mai multe cazuri.

Săptămâna trecută au fost înregistrate în două zile – marţi şi miercuri – peste 180 de cazuri, iar raportarea de ieri a Direcţiei de Sănătate Publică a indicat 71 de cazuri noi.

Estimarea specialiştilor este că ne aşteaptă o creştere a numărului de cazuri în următoarele două săptămâni, mai ales în condiţiile în care şi numărul testelor este într-o scădere în ultima perioadă, prin urmare numărul real de infectări este greu de estimat.

  

În acest context, la finalul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a emis o serie de avertismente populaţiei în care, deşi s-a pronunţat a fi împotriva introducerii restricţiilor, acesta a insistat pentru purtarea măştii în spaţiile închise şi în special în transportul în comun.

Ministrul a precizat că în special în transportul în comun trebuie purtată masca în continuare, dar că acest lucru nu va fi impus, în viitorul apropiat, prin nicio formă de hotărâre la nivel central, ci va rămâne la stadiu de recomandare.

„Valul 5 nu s-a terminat, am ridicat restricţiile atunci când aveam 4.000 de cazuri pe zi. E clar că este o transmitere comunitară şi e o continuare a aceluiaşi val 5, creşterea se observă în toată Europa. Sperăm să intrăm pe un trend descrescător după câteva săptămâni de creştere”, a spus Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă care a avut loc joia trecută la Iaşi.

Şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr. Florin Roşu, a avertizat zilele trecute că numărul de cazurilor de internări a început să crească şi că este necesar în continuare să fie păstrate măsurile non-farmacologice de protecţie: purtarea măştii, spălatul pe mâini pentru cel puţin 20 de secunde şi evitarea zonelor aglomerate.

„Trebuie să nu lăsăm garda jos. Acesta ar trebui să ne fie spiritul civic în contextul pandemiei COVID, chiar dacă autorităţile au considerat că starea de alertă trebuie încheiată. Revenirea la normalitatea dinainte de COVID-19 este un deziderat pentru noi toţi, după 2 ani şi jumătate, însă cred că trebuia realizată gradual”, a precizat atunci dr. Florin Roşu. 

ziaruldeiasi.rohttps://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/creste-simtitor-numarul-de-cazuri-covid-incidenta-va-fi-tot-mai-mare-timp-de-cateva-saptamani–318834.html

Related posts

Un biciclist s-a autoaccidentat când cobora strada Ceferiștilor

Oana Cordoneanu

DSP Iași:  A scăzut numărul persoanelor cu infecții respiratorii acute, față de săptămâna anterioară

Redacția

Voiculescu: Ne concentrăm pe tratarea pacienților Covid. Unele operații ar putea fi amânate

Redacția
Încarcă...