NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Craiova: Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi usturătoare sau muncă în folosul comunității. Poliția locală va putea aplica aceste sancțiuni

Din nefericire, abandonul școlar a devenit o problemă din ce în ce mai mare în România, iar pentru a combate acest fenomen îngrijorător, autoritățile sunt în căutarea celor mai eficiente soluții.

Se pare că în Craiova, Poliția Locală va avea dreptul de a amenda părinții care nu își trimit copii la școală.

Din nefericire, abandonul școlar a devenit o problemă din ce în ce mai mare în România, iar pentru a combate acest fenomen îngrijorător, autoritățile sunt în căutarea celor mai eficiente soluții.

Se pare că în Craiova, Poliția Locală va avea dreptul de a amenda părinții care nu își trimit copiii la școală.

Advertisements
  

Părinții copiilor care nu merg la școală vor fi amendați

Legea prevede ca învățământul general obligatoriu să fie de 10 clase, ceea ce le dă dreptul autorităților să îi sancționeze pe părinții care, din diferite motive, nu își trimit copiii la școală.

„Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi.

Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învăţământul obligatoriu până la această vârstă şi care au depăşit cu mai mult de trei ani vârsta clasei îşi pot continua studiile, la cerere, şi la forma de învăţământ cu frecvenţă, cursuri serale sau la forma cu frecvenţă redusă”,  se arată în Regulamentul de Organizare şi Funcționare a Unităților de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

Amenzile contravenţionale vor varia între 100 şi 1.000 de lei

„Vorbim despre prevederile Odinului nr. 4183 emis de Ministrul Educației, potrivit cărora părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului până la finalizarea studiilor.

Advertisements

Astfel, părintele sau reprezentantul legal care nu asigură şcolarizarea elevului în perioada învăţământului obligatoriu este sancţionat, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii”, a mai precizat Marina Andronache, şef- Serviciu Imagine Primăria Craiova.

sursa B1tv.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Burse de 15.000 de euro pentru actualii studenţi, foşti elevi olimpici

Redacția

Fiinţele umane nu au preţ!

Ema Roman

78 de școli din județul Iași au fost selectate în prima rundă de finanțare pentru granturile din programul de reducere a abandonului școlar

Redacția
Încarcă...