Florin Constantinescu, senator PSD a depus în această săptămână o declaraţie politică intitulată Trebuie să facem ceva pentru economia românească. În cadrul declaraţiei politice, preşedintele PSD Paşcani se referă la vizita delegaţiei FMI în România şi la reluarea creditării pentru IMM-uri.
Săptămâna trecută misiunea Fondului Monetar Internaţional a venit la București pentru cea de-a cincea evaluare a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române. Urmează ca săptămâna viitoare misiunea să facă publice concluziile la încheierea vizitei.„Guvernul Emil Boc și apoi Mihai Răzvan Ungureanu şi-au asumat mai multe angajamente în faţa FMI, cu termene-limită la 30 aprilie, dar nu a respectat mai bine de jumătate dintre ele. Mass media a relatat deja faptul că şi de data aceasta, reprezentanţii finanţatorului internaţional ”va prinde Guvernul cu temele nefăcute”, având în vedere că mai bine de jumătate din angajamentele asumate şi care aveau termen-limită sfârşitul lunii aprilie nu au fost îndeplinite”, a afirmat Florin Constantinescu.
Senatorul social-democrat a declarat că nereuşitele Guvernului vor fi observate de reprezentanţii FMI, care vor transmite direcții clare și termene precise pentru respectarea angajamentelor.
În ceea ce priveşte cea de-a doua problemă, resuscitarea IMM-urilor nu se poate realiza decât prin reluarea creditării. „În țările Uniunii Europene există instrumente care admit un risc mai mare pentru băncile care finanţează IMM-uri. În România, finanţarea IMM este una extrem de redusă în România faţă de media Uniunii Europene, iar creşterea creditării pe acest segment ar contribui la majorarea ponderii în Produsul Intern Brut. Potrivit statisticilor contribuţia IMM la PIB în UE este de 65%. În România este aproximativ la fel. Diferența este aceea că ponderea firmelor mici şi mijlocii finanţate sunt 65% în UE şi doar 15% în ţara noastră”, a spus senatorul Florin Constantinescu, reluând o temă dezbătută săptămâna trecută la un seminar de specialitate.Florin Constantinescu este de părere că trebuie create premizele pentru ca procedurile de acordare de garanţii să fie aprobate.