NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Covid – Tot mai mulţi ieşeni sub 30 de ani, în stare gravă. Noile tulpini fac ravagii

Rata de infectare în municipiul Iaşi a crescut din nou ieri la peste 3,5 cazuri/ 1.000 locuitori. Şase comune se află în scenariul roşu de restricţii, comuna Roşcani fiind în carantină. Judeţul a raportat 203 cazuri, iar doi pacienţi aflaţi la ATI au pierdut lupta cu boala. În continuare, situaţia din secţiile de la ATI COVID este la limită, medicii fiind obligaţi să jongleze de la o oră la alta cu doar trei paturi libere. În urmă cu două zile, după cum a declarat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, a fost vârful de până acum, în acest an, al numărului de pacienţi suspecţi şi pacienţi confirmaţi. 

Au fost 68 de persoane suspecte de COVID 19 în UPU a Spitalului “Sfântul Spiridon”, din care 28 au fost confirmaţi. Ieri, trei pacienţi primeau tratament ATI în UPU aşteptând un transfer la o unitate medicală COVID-19. Medicii avertizează din nou că vârsta celor pozitivi a scăzut, existând forme severe de boală la cei care au mai puţin de 30 de ani.

“Simptomatologia nu s-a schimbat, gravitatea bolilor da. Pacienţii care se adresează acum Spitalului de Pneumologie sunt formele grave. Este dificil de spus care ar fi cauzele foarte grave la spital. Aici mă refer la tulpinile B127 şi B125, respectiv cea britanică şi cea sud-africană . Acestea sunt mult mai agresive. Transmisia este mult mai rapidă şi infecţiozitatea cazurilor este mai mare. Probabil că şi agresivitatea asupra organismului inocent este mai mare. Numai din această cauză şi trebuie o precauţie mai semnificativă faţă de perioada anterioarelor tulpini.

Deci este foarte posibil ca, în cazul pacienţilor, această tulpină să fie foarte agresivă încă de la început, dar din păcate, iată, majoritatea cazurilor se prezintă după ce consideră că se pot vindeca acasă. Nu se mai respectă acea categorie de vârstă, respectiv a senioriatului, pentru că avem cazuri grave şi la tineri chiar şi sub 30 de ani. La ATI, la noi, nu mai era niciun loc liber. Noi încercăm să şi rulăm aceşti bolnavi, adică să-i mutăm apoi într-o zonă post COVID, dar pe care a trebuit să o restrângem foarte mult pentru că a trebuit să luăm mai mulţi pozitivi. Am avut internaţi şi pacienţi care au stat şi peste 30 de zile, pentru că au avut simptomatologie restantă foarte pregnantă”, a declarat dr. Andrei Stăicescu, directorul medical al Spitalului de Pneumologie.

  

În continuare, însă există reticenţe privind vaccinarea inclusiv în rândul personalului angajat în reţeaua sanitară. „Personalul medical este vaccinat în proporţie de 72%, o parte dintre ei s-au şi infectat în perioada administrării vaccinului, ulterior, după închiderea centrului de vaccinare de la noi, au trebuit să fie vaccinaţi în altă parte. Nu am mai avut infecţii la personalul vaccinat decât la câteva persoane care nu s-au vaccinat. Am avut cazuri la cei care nu s-au vaccinat în prima parte. Am avut şi doi colegi care au făcut boala şi mult timp după rapel, dar au făcut forme uşoare”, a adăugat dr. Andrei Stăicescu. 

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Cât ar putea sta după gratii tânăra care şi-a ucis cu ciocanul de şniţele iubitul de 71 de ani

Redacția

Antibiotice, singura fabrică ridicată de comuniști, rămasă de stat și care acum e pe profit

Redacția

Analiză – Când se poate institui carantina Covid la Iaşi?

Redacția
Încarcă...