RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Local

Costel Apetrei este unul dintre cei mai experimentați angajați de la CFR! De 29 de ani a dirijat mii de trenuri din stația Pașcani: „Am stat mai mult la gară decât acasă”

Costel Apetrei este angajat ca impiegat la CFR, în stația Pașcani, din 1998, iar de atunci, mii de trenuri au trecut pe mâna sa. Totul a plecat de la un vis din copilărie

Costel Apetrei este unul dintre cei mai respectați angajați de la stația Pașcani, un nod important de pe Magistrala 500. Acesta a reușit să învețe multe de la angajații care, între timp, au ieșit la pensie, el ajungând acum cel cu vastă experiență și îndrumător pentru cei tineri.

Costel Apetrei este printre cei mai experimentați angajați de la CFR

Totul a pornit de la un vis din copilărie, care nu s-a mai îndeplinit. Costel Apetrei voia să ajungă mecanic de locomotivă, însă viața a avut alte planuri pentru el.

„De mic, era visul meu să devin mecanic de locomotivă la CFR, doar că atunci nu am reușit, așa era sistemul, însă am făcut liceul CFR la Iași. În 1988, m-am angajat ca muncitor necalificat la depoul din Pașcani, până la Revoluție. După au început să se recunoască diplomele și am fost lăcătuș montator până în 1994. Ulterior, m-am înscris la un concurs pentru impiegați de mișcare, am făcut 9 luni teorie și 3 luni practică, iar după un an am fost impiegat de mișcare. Prima dată, m-am angajat la Mircești, între Roman și Pașcani. La insistențele unui șef m-am mutat la Pașcani și m-am angajat ca impiegat în 1998”, își amintește Costel Apetrei.

  

Meseria de impiegat este una extrem de solicitantă. Acesta are responsabilitatea de a dirija toate trenurile din aria sa de operare, iar orice greșeală poate avea consecințe grave. Costel nu este singurul ieșean care și-a dedicat viața meseriei pe care o iubește.

„Impiegatul este control de trafic feroviar. Este o rețea terestră, iar noi ne ocupăm de coordonarea trenurilor și manevrele în complexul Pașcani, în cazul nostru. La Pașcani este o gară mai specială, deoarece are 4 direcții de mers. Acum este programat totul pe calculator, se raportează circulația trenurilor, dar avem și un ecran în turnul de control, cu tehnologie de 40 de ani, care încă este funcțională și de încredere”, a precizat Costel Apetrei.

Meseria i s-a potrivit ca o mănușă

Deși a regretat că nu a ajuns mecanic de locomotivă, Costel Apetrei și-a dat seama că și-a găsit menirea când a început să lucreze ca impiegat de mișcare. Acesta însă nu regretă nimic din toți acești ani.

„Din 1998 am fost la CFR Călători la expedierea trenurilor, din 2000 am fost la triaj, iar din 2001, la turnul de control. Aici este creierul stației, noi decidem cum intră și pleacă trenurile. Este dificil, este un mediu strict, trebuie odihnă, rigurozitate, punctualitate, nu ai sărbători, evenimente, trebuie să respecți graficul, să fii la serviciu. Nopți pierdute, condiții meteo dificile. Mai mult am stat la muncă decât acasă, însă mi-a plăcut foarte mult ce am făcut și încă fac. Chiar dacă nu am ajuns mecanic, măcar am ajuns să dirijez trenurile. Nu m-am gândit să fac altceva, mi s-a potrivit ca o mănușă această meserie”, a spus bărbatul de 57 de ani.

Acesta este fericit că încă mai sunt tineri care se interesează de această meserie. Totuși, a rămas cu un gust amar din cauza faptului că infrastructura feroviară din România a rămas învechită.

„Suprinzător, încă mai sunt tineri interesați să se angajeze în acest domeniu. Pot ajunge la un salariu de 5.000 de lei la început, însă, când văd cât este de muncă și care este programul, se sperie. Cei mai buni ani, la companie, au fost în anii `90. După ce s-au despărțit companiile, a fost mai dificil. Este păcat ce se întâmplă acum, mii de oameni au lucrat și încă lucrează la compania aceasta, însă nu prea evoluăm, investițiile sunt puține, iar noi nu prea putem spune prea multe despre ce se întâmplă”, a mai adăugat pășcăneanul.

Sacrificii între viața profesională și familie

De multe ori, Costel Apetrei a trebuit să lipsească la momente importante din familie, deoarece trebuia să fie prezent la turnul de control din gară. Acesta petrecea mult la locul de muncă și ajungea acasă după două-trei zile. Acesta se gândește acum la pensionare și speră că într-o zi lucrurile vor evolua înspre bine.

„Familia m-a înțeles mereu, asta este meseria. Cu soția și copiii mă mai înțelegeam, dar la muncă nu aveai cum să negociezi programul. Am doi copii, sunt mari, au terminat și facultatea, sunt foarte mândru de ei. Acum, chiar de Crăciun, au venit acasă, am stat puțin cu ei și a trebuit să plec, că eram de serviciu la gară. Sincer, de acum aștept să ies la pensie, mai am cam doi ani, și gata, conform legilor actuale, însă vedem ce va fi. Au fost ani frumoși, însă, în ultima vreme, m-a lăsat cu un gust amar”, a încheiat Costel Apetrei.

Costel Apetrei are deja 37 de ani de când este angajat la CFR, însă pentru el totul a trecut foarte rapid, deoarece a făcut ceea ce îi place.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Meteorologii au anunțat prima prognoză pentru septembrie. Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii

Redacția

Grevă de avertisment la Holmbergs  Pașcani, fosta Te-Rox Prod! Luna noiembrie, ultima de activitate

Marius Parteni

Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” Pașcani a fost modernizat cu ajutorul unei sponsorizări din partea companiei Rompak

Denisa Mădălina Pițel
Încarcă...