NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Corupţie şi trafic de influenţă la Primăria Paşcani: Datoria AgroComplex Lunca ştearsă ilegal din contabilitatea Primăriei. Prefectul Romeo Olteanu presat de conducerea PSD Iaşi să-l sancţionze pe secretarul Mircea Zuzan dacă nu se supune!

Datoria de 27 de miliarde de lei vechi pe care AgroComplex Lunca o are către municipalitate a fost ștearsă ilegal. Cel puțin aceasta este concluzia ce poate fi trasă după o analiză atentă a modalității în care hotărârea cu nr. 25 din 27 februarie a fost aprobată de către plenul Consiliului Local.

Conform documentelor afișate pe site-ul oficial al Primăriei, www.primariapascani.ro, au existat două proiecte de hotărâre care au stat la baza acestei hotărâri: unul care este afișat pe site și care are avizul de legalitate al secretarului Mircea Zuzan și al compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, iar altul, nepublic, care a fost înmânat consilierilor locali în ziua votului fără a fi însoțit de rapoartele compartimentelor din subordinea aparatului de specialitate al primarului și de avizul de legalitate al lui Zuzan.

Același inițiator, două hotărâri diametral opuse

Diferența dintre cele două este uriașă. Primul, cel public și care îndeplinea condițiile legale (art.44 din L215/2001 – „  Proiectele de hotarări înscrise pe ordinea de zi a ședinței consiliului local nu pot fi dezbătute dacă nu sunt însoțite de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, care este elaborat în termen de 30 de zile de la înregistrarea proiectului, precum și de raportul comisiei de specialitate a consiliului, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 39 alin. (2) si (4).”) prevedea doar că legislativul local își însușește raportul de expertiză extrajudiciară fără a opera în contabilitatea Primăriei aceste date.

 Al doilea, cel nepublic și care nu întrunește prevederile legale pentru a fi aprobat deoarece nu are raportul compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului prevede, în mod expres, la două dintre cele patru articole, corelarea datelor din raportul expertizei extrajudiciare cu cele din contabilitate Primăriei, având ca efect final radiererea datoriilor societății primarului Dumitru Pantazi al căror cuantum este de 27 miliarde de lei vechi.

Încălcarea prevederilor legale din neștiință sau corupție?

Modul de promovare al acestui proiect de hotărâre în Consiliul Local este cel puțin dubios, dacă nu un exemplu clar al nivelului corupției la care au ajuns aleșii locali. Deoarece funcționarii publici au refuzat să dea un aviz favorabil pentru proiectul de hotărâre ce prevedea ștergea datoriilor AgroComplex Lunca din contabilitatea Primăriei, inițiatorul acestui proiect s-a prezentat în fața comisiei juridice a legislativului, spune el, cu un nou proiect pe care l-a catalogat ca fiind „o modificare și completare” al celui inițial.

„În ședința pe comisii, ieri, în comisia juridică, am venit cu o modificare și completare a acestui proiect de hotărâre pe care sper că îl aveți pe masă și l-ați primit astăzi să-l studiați”, a explicat Vasile Axinte în plenul ședinței de Consiliu Local, înaintea votului.

Menționăm că la o comparație a celor două proiecte rezultă un singur lucru, indubitabil, că ele sunt complet diferite de la numărul de articole până la efectele sale, astfel că nu se pune problema ca acesta să fie catalogat ca un proiect amendat și să nu mai aibă nevoie de rapoartele compartimentelor de specialitate din subordinea primarului.

De altfel, acest lucru este clar chiar din declarațiile ulterioare ale viceprimarului Vasile Axinte care a declarat pentru NewsPascani .com că proiectul a fost modificat de către el în calitate de inițiator și că a fost prezentat în forma nouă în Comisia Juridică și nu direct în plenul Consiliului Local.

„Eu am fost în sală acolo (n.r. ședința comisiei juridice) și Toma Codrin a făcut propunerea ca la cele legate de Interdentis să se vină întâi cu expertizarea terenului și după aceea să fie discutat, s-a supus la vot și a fost 2-2. Deci s-a discutat acest lucru și este prins și în raportul Comisiei Juridice. Amendamentele au fost propuse chiar de mine în comisie, uite acum mi-am adus aminte. Am fost prezent în comisie acolo și m-am prezentat cu acel proiect de hotărâre în formă modificată. M-am prezentat cu el în comisie și am făcut prezentarea respectivă, a fost în discuție și votat. Și votul a fost 2-2. Pentru că liberalii nu au vrut să mai voteze că am amânat chestia cu Interdentisul. Deci am fost cu el în comisie, nu am venit cu el direct în ședința de CL”, a explicat viceprimarul Axinte.

Acesta nu s-a arătat îngrijorat de prevederile legii 215/2001 conform cărora noul proiect trebuia să fie însoțit de către raportul compartimentelor de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului pentru a putea fi dezbătut și votat în plen.

Odată ce am văzut un raport făcut de cel care a inițiat proiectul de hotărâre, expunerea de motive pusă acolo și semnată este suficient să se voteze proiectul de hotărâre”, a încheiat acesta.

Membrii Comisiei Juridice neagă cele susținute de viceprimar

De partea cealaltă, membrii Comisiei juridice nu recunosc că s-ar fi discutat acest nou proiect de hotărâre în comisia juridică, mai mult, nici că viceprimarul Vasile Axinte ar fi fost prezent acolo.

Viceprimarul nici nu a fost la comisia juridică. Efectiv eu nu știu de nici un amendament”, l-a contrazis pe Axinte consilierul PNL Dorin Nechifor, membru în Comisia Juridică.

„Da, a fost ceva propus de Codrin Toma în legătură cu o expertiză topografică pentru Interdentis. Nu știu dacă a fost chiar propunere pentru că eu am scris și nu țin minte să fi scris așa ceva. Viceprimarul parcă a fost, însă era același proiect nu altul nou. Toate discuțiile au fost pe proiectele pe care le aveam noi primite pe e-mail”, a declarat și consilierul Dragoș Voinea, PP DD, membru în aceeași comisie.

„Nu au fost amendamente de asemenea natură. S-a discutat doar cu privire la datoriile certe, lichide și exigibile. Dacă au apărut amendamente la Comisia Juridicică ele nu au fost votate în comisie. Plus că raportul a fost negativ, deci amendamentele nu aveau cum să treacă”, a spus Codrin Toma, consilier PSD și membru în comisia juridică.

„Nu știu, ne uităm pe referatele comisiei. Mai bine știe Codrin Toma că el a ținut locul președintelui comisiei Bogdan Alexa”, a explicat consilierul PSD Benone Mihuț, membru în comisie.

Secretarul susține că a trimis raport de nelegalitate la Prefectură

Secretarul Mircea Zuzan a susținut astăzi că a trimis raport de nelegalitate pentru această hotărâre la Prefectură, explicând că aceasta nu a fost adoptată legal. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii neagă că ar fi primit un astfel de raport, susținând că prefectul Romeo Olteanu încă așteaptă acest punct de vedere pentru a vedea dacă atacă sau nu hotărârea în contencios.

AgroComplex Lunca a putut participa la două licitații deoarece „nu” avea datorii

Principalul beneficiar al acestei hotărâri adoptate în condiții atât de dubioase este chiar firma primarului Dumitru Pantazi, care a participat și câștigat două licitații organizate chiar de Primărie. Este vorba desprea închirierea pășunilor din municipiu și a spațiilor din Piața din Vale. Pentru a putea să participe AgroComplex Lunca nu trebuia să figureze cu datorii la stat sau la bugetul local.

Consilierii locali convinși că au votat un alt proiect decât a ieși pe hotărâre

O parte dintre consilierii locali care au participat la votul din Consiliul Local au declarat pentru NewsPascani.com că ei au avut la mapă doar documentele primite prin e-mail și anume proiectul inițial care prevedea doar să se ia act de raportul de expertiză și nu cel în care are ca și consecință ștergerea datoriilor AgroComplex Lunca SA.

Viceprimarul nu a putut dovedi că noul său proiect de hotărâre a fost transmis consilierilor locali. Mai mult, copia dată de către acesta nu are număr de înregistrare și nici dată. Vasile Axinte a dat vina pe nefuncționalitățile din Primărie pentru că aleșii locali nu au primit acest nou proiect de hotărâre în e-mail, însă susține că sigur l-au primit în formă tipărită înaintea ședinței.

Consiliul Local se substituie justiției

Pe lângă modalitatea absolut ilegală prin care această hotărâre de Consiliu Local a fost adoptată, o altă ilegalitate gravă este substituirea justiției prin votul politic din legislativ. Mai exact, pe rolul Curții de Apel Iași se află spre judecare dosarul în care municipalitatea solicită AgroComplex Lunca SA plata a 27 de miliarde de lei vechi în contul unor datorii născute dintr-un contract de închiriere a domeniului public.

Pentru acest proces aceeași consilieri locali au aprobat angajarea unui avocat, iar acum fără a aștepta decizia judecătorului în acest caz au radiat de la sine putere datoriile AgroCoplex Lunca SA. Cel mai probabil cei care au votat vor trebui să returneze acest prejudiciu dacă organele abilitate se vor autosesiza!

Prefectul pus de PSD să-l sancționeze pe Zuzan

Conform unor surse bine informate din cadrul Biroului Permanent Județean al PSD Iași, în urmă cu câteva zile subiectul acestei hotărâri a fost dezbătut în plenul acestui for politic, concluzia unanimă fiind ca Prefectul Romeo Olteanu să-l sancționeze pe secretarul Mircea Zuzan pentru a-l liniști.

Aceleași surse ne-au precizat că deputatul Neculai Rățoi și-a luat angajamentul să medieze conflictul dintre consilierii PSD și Mircea Zuzan.

Proiect inițial      

Proiect ilegal    

Hotărâre adoptată ilegal 

loading...
Advertisements

Related posts

Curtea de Apel Galați a decis încă din 2008 că asociațiile de proprietari nu pot fi parte în contract cu furnizorul de servicii de apă canal. ApaVital obligă la Pașcani președinții de asociații să încalce legea!

Marius Parteni

Se introduc ‘Trenurile Soarelui’ de săptămâna viitoare. Legături cu litoralul și delta

Redacția

Cele 24 de panouri de la intrările în judeţul Iaşi vor fi schimbate

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site