NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Corupție în Primărie: Pantazi – președintele comisiei de licitație, participanți: AgroComplex și o contabilă a societății! Licitație repetată de trei ori, preț scăzut cu 40%, 320 de mp din Piața Vale vânduți în folosul firmei primarului! (DOC)

Licitațiile publice în care spațiile comerciale și imobile ce au aparținut Pașcaniului și au fost vândute politicienilor și afaceriștilor locali au fost întotdeauna privite cu neîncredere de mass-media locală. Metoda prin care se trucau aceste licitații se numește „mâna moartă” și consta în participarea unor apropiați ai viitorului beneficiar care să facă în așa fel încât imobilul să ajungă, la prețul dinainte convenit, la cine trebuie.

 

 

Un caz aparte îl reprezintă două licitații publice prin care municipalitatea a vândut 320 de metri pătrați de teren din Piața Vale. Suprafața de teren se află în spatele Halei comerciale și pe ea a fost ridicată o structură de rezistență de la o construcție ce ar fi urmat să deserveasă pășcănenii, dar la care autoritățile au renunțat să o mai finalizeze.

Beneficiarul acestei suprafețe de teren a devenit firma actualului primar, în urma a două licitații publice. Prima a fost organizată în anul 1998 și la ea a participat AgroComplex Lunca Pașcani SA și o rudă prin alianță a primarului Dumitru Pantazi, Camelia Ciurlică. Atunci s-au vândut doar 160 de metri pătrați din cei 320, iar prețul de adjudecare a fost de 33 de milioane de lei vechi, cu 2 milioane și jumătate mai mult decât arăta raportul de experiză.

A doua licitație a avut loc în anul 2002 și scoate în evidență nivelul de corupție la care se pretau aleșii pentru a acumula averi. Președintele comisiei de licitație era Dumitru Pantazi, administratorul de la acea vreme și acționarul majoritar al AgroComplex Lunca Pașcani, iar participanții la licitație erau: firma primarului, AgroComplex Lunca Pașcani și o angajată a acesteia, Iulia Baba.

De data aceasta, suma de 55 de milioane de lei vechi dată de expert ca valoarea restului de 160 de metri pătrați din parcela dorită de Pantazi, era mult prea mare față decât era el dispus să ofere. Însă acest impediment a fost repede înlăturat apelându-se la o prevedere legală care stipula că dacă la o licitație nu se oferă prețul de pornire, următoarea organizată va pleca cu un preț mai mic cu 20%.

Astfel, în datele de 21 iunie 2002 și 28 iunie 2002 au fost oraganizate două licitații la care au participat AgroComplex Lunca Pașcani SA și angajata sa Iulia Baba. Niciunul nu au oferit un preț mai mare sau egal cu suma de la care a început licitația, astfel că valoarea de vânzare a terenului a scăzut prima dată de la 55 de milioane de lei vechi la 44 de milioane de lei vechi, iar a doua oară la 33.194.700 de lei.

De la această sumă s-a plecat în cea de-a treia licitație care a fost adjudecată de angajata AgroComplex Lunca Pașcani SA pentru suma de 33.195.000 de lei. Ulterior aceasta a cedat terenul către societatea AgroComplex Lunca Pașcani, conform unor surse neconfirmate.

În final cei 320 de metri pătrați din Piața Vale au fost cumpărați de la Primărie contra sumei totale de 66 de milioane de lei vechi, prin intermendiul unor licitații ce lasă suspiciunea că ar fi încălcat grav legea.

Cum a putut Dumitru Pantazi, care la acea vreme era viceprimar, să fie președintele comisiei de licitație la o licitație la care participa atât firma sa cât și o angajată de a sa, nu am putut afla deoarece acesta nu a răspuns apelurilor noastre.

Nici Baba Iulia, contabila societății AgroComplex Lunca Pașcani SA nu a putut fi contactată pentru a furniza un punct de vedere.

DOC 1

DOC 2

Advertisements

Related posts

Viceprimarul municipiului crede că proiectul de reamenajare a Parcului nu este de ajuns pentru transformarea acestei zone într-una de agrement

Răzvan Grecu

Intrările în municipiul Pașcani vor fi modernizate

Răzvan Grecu

Comisia juridică a hotărât: Contractele de închiriere din Piața Vale nu pot fi prelungite la infinit! Un consilier PSD a criticat legalitatea proiectului propus de primar! „Pașcaniul – singurul oraș din România în care se întâmplă asta”

Răzvan Grecu

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site