RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Copy paste de 28 de milioane de lei! Ultimul tun al administrației Pantazi – Nedelcu – Zanet pe iluminatul public!

 

 

După ani de zile de întuneric pe străzile din Pașcani, administrația condusă de primarul Dumitru Pantazi propune aleșilor locali un proiect în valoare de 27.000.000 lei pentru reabilitarea iluminatul public.

  

Suma este una colosală, mai ales că în primă fază a fost făcut un studiu în care costurile reabilitării și modernizării iluminatului public erau de doar 5,6 milioane de lei, iar în cea de a doua fază erau estimate investiții estimate la 10 milioane de lei.

Acum, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local ce va avea loc joi, 27 iunie, se află un proiect de hotărâre privind necesitatea delegării serviciului de iluminat public. Documentația prezentată aleșilor locali recomandă ca municipiul Pașcani să delege serviciul de iluminat public către o companie privată. Aceasta ar urma să efectueze o serie de investiții, dar și să întrețină sistemul de iluminat public.

Pentru o perioadă de 5 ani de zile, municipiul Pașcani trebuie să achite din bugetul local suma de 24 de milioane de lei. Dacă se optează pentru o perioadă de 7 ani, consultantul spune că suma plătită de Primărie ar trebui să fie de 28 de milioane de lei. De procedura de achiziție a acestor lucrări se va ocupa o aosocierede firme, ales de pe piața liberă:“Ca urmare a solicitării dumneavoastră privind achiziția serviciilor de consultanță nr.8157/07.05.2018 vă transmitem că în conformitate cu art.43 din HG395/2016, cu privire la achiziția de Servicii de consultanță în ceea ce privește iluminatul public, pe parcursul derulării procedurii publicată în SICAP prin anunțul cu nr. ADV1006174/26.04.2018 și pe site-ul www.primariapascani.ro, secțiunea Achiziții publice, nu a fost prezentată nici o ofertă din partea unei societăți. S-a trecut la faza următoare și anume analiza pieței, iar achiziționarea acestui serviciu s-a făcut de pe piața liberă“,  susține Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Pașcani.  

Din proiect aflăm, că în primii doi ani de concesionare al serviciului public de iluminat vom plăti anual câte 6.329.000 de lei, în timp ce în al treilea an vom plăti 8.695.000 de lei,  ultimii doi ani sunt cei mai puțin costisitori, sumele ajungând la 1.435.000 de lei. Varianta extinsă cu încă doi ani, ne aduce costuri suplimentare de 3.587.000 de lei. În total 27.757.690 de lei.

Toate aceste costuri trebuie să fie suportate anual din bugetul local, buget care pare a fi neîndestulător, dacă ne gândim că anul trecut totalul investițiilor făcut în Pașcani nu au depășit 6 milioane de lei.

Dincolo de sumele astronomice, ce ar bloca orice investiție în Pașcani pentru 5 ani de zile, proiectul prezentat aleșilor locali este întocmit pe sistemul copy paste. Adică, consultantul a lucrat pe un alt proiect și ar fi modificat doar câteva date, ce privesc municipiul Pașcani. La pagina 58 și 61 aflăm că beneficiarul proiectului ar fi Consiliul Județean Iași și că acesta privește parcul industrial Transagropolis, deși acestea privesc municipiul Pașcani.

Menționăm că, în urmă cu câțiva ani o companie a oferit să reabiliteze gratuit iluminiatul public din Pașcani, în schimbul cumpărării de către municipalitate a energiei electrice de la acel furnizor. Compania amintită nu a primis niciun răspuns la oferta sa, iar primarul Dumitru Pantazi nu a înștiințat consilierii locali cu privire la oferta amintită.

 

Related posts

Important! Noi modificări în intersecțiile semaforizate. Motivul pentru care unele semafoare sunt încă trecute pe galben intermitent

Marius Parteni

Lucrările de alimentare cu apă și rețea de canalizare sunt în plină desfășurare la nivelul municipiului Pașcani

Marius Parteni

DNA Iași începe alte anchete la Primăria Pașcani: Ieri au revenit pentru a ridica documente adoptate de Consiliul Local

Marius Parteni
Încarcă...