NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Copiii români care locuiesc în străinătate nu mai trebuie să aibă la vamă declaraţii de la părinţi

Copiii români care locuiesc în străinătate şi călătoresc însoţiţi către ţara în care au domiciliul nu mai trebuie să prezinte, începând de ieri, la frontieră, acordul legat de călătorie din partea părinţilor.

 

Potrivit unui comunicat transmis de Poliţie de Frontieră, pentru copiii cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, care se deplasează însoţiţi în ţara în care locuiesc nu mai este necesară, începând de joi, prezentarea acordului părintelui sau al părinţilor privind călătoria, la ieşirea din România.

  

Începând de joi, dovada domiciliului sau a reşedinţei în străinătate se face cu documente oficiale care atestă acest fapt.

Până acum, copiii cetăţeni români cu domiciliul în străinătate nu putea părăsi România în lipsa acordului părintelui (în cazul în care călătorea cu un singur părinte), al părinţilor sau al reprezentantului legal. Declaraţia autentificată care trebuia prezentată la ieşirea din România a minorilor trebuia să cuprindă statul sau statele de destinaţie, data plecării şi data sosirii din călătorie.

În situaţia în care copiii călătoresc în altă ţară decât în cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, însoţiţi de către un părinte sau o altă persoană majoră, acordul trebuie prezentat în continuare la frontieră.

O altă noutate constă în faptul că acordul este valabil pe maxim 3 ani, nu pe un an, cum era până acum.

De asemenea, de joi se elimină şi obligativitatea menţionării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declaraţiei notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către copil, însoţit de o altă persoană.

Sursa: oradeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Accident de muncă în Dumbrăviţa! Un bărbat a căzut de pe o schelă

Ema Roman

Minor trezit din somn şi lovit cu toporul

Redacția

Accident rutier la Todireşti. Trei persoane au ajuns la spital

Ema Roman

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site