NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Copiii din România vor înapoi la şcoală şi spun că s-au plictisit făcând ore online

Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a realizat un studiu la nivelul a 5.000 de copii din România pentru a vedea cum s-au adaptat învăţământului online şi concluziile au fost îngrijorătoare: copiii s-au plictisit, nu au avut acces la resurse online şi vor înapoi la şcoală.

Datele sondajului arată că aproape jumătate dintre copii nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecţiile online, şi că peste 50% dintre copii au spus că au simţit că în această perioadă au devenit dependenţi de internet.

Studiul poartă numele „Impactul COVID-19 asupra copiilor din România“, iar copiii au fost interpelaţi printr-un sondaj online, aceştia provenind din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

„Închiderea şcolilor şi organizarea arbitrară a unor cursuri şcolare online, acolo unde a fost posibil şi fără instrumente de evaluare a calităţii procesului de educaţie, a dus la situaţii-limită. Una dintre acestea este deosebit de gravă: îngrădirea accesului la educaţie pentru copiii vulnerabili, fără acces la internet şi/sau la dispozitive care să le permită participarea online. Inechităţile sociale au fost agravate, în cazul copiilor care nu au avut acces la şcoala online, iar izolarea, marginalizarea şi discriminarea au repercusiuni atât educaţionale, cât şi psiho-emoţio­nale pe termen lung“, au precizat reprezentanţii organizaţiei în des­cri­erea studiului.

În studiu, 47% dintre copii spun că au avut acces doar la telefon pentru a participa la cursuri online, iar aproape 30% dintre ei spun că au fost materii care nu au fost acoperite pe durata suspendării cursurilor.

Întrebaţi cum se simt în această perioadă, 47,5% s-au declarat plictisiţi, 32,7% obosiţi, 27,1% trişti şi 23,2% furioşi. Copiii de vârste mici, în special din ciclul primar de studii, au resimţit mai puternic impactul negativ al izolării, spune studiul, în timp ce adolescenţii spun într-o măsură semnificativ mai ridicată că s-au simţit singuri, trişti sau furioşi.

„Copiii vor la şcoală, asta e concluzia cea mai directă a son­dajului realizat în rândul copiilor. Cei mai mulţi dintre ei s-au confruntat deja cu diverse probleme emoţionale, cu sentimente de izolare, panică şi furie, iar în cazul celor care nu au avut acces la educaţia online sau au avut acces limitat, prin intermediul unui telefon, aceste stări sunt dublate de un sentiment dramatic de marginalizare. Aces­te situaţii trebuie corectate“, a de­clarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi Co­piii“ România.

Ziarul de Iași

Advertisements

Related posts

Fără apă potabilă până la orele 22.00 în Blăgeşti, Hărmăneştii Vechi, Boldeşti, Stroeşti şi Cotnari

Ema Roman

Bătut cu parul a ajuns pe patul de spital

Răzvan Grecu

Mulţi bătrâni nu sunt primiţi la azil pentru că nu au un „CV“ bun. Căminul de la Mircești ocupat aproape tot

Redacția
Încarcă...