RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Copii: boli diareice cu febră mare în sezonul cald!

Bolile diareice: frecvent acestea sunt cauzate de bacterii, mai rar de rotavirus u problema  este că micuţii ajung la spital după ce urmează acasă o zi, două, trei de tratament cu antibiotice. În astfel de situaţii, depistarea bacteriei care a cauzat boala diareică acută devine dificilă.

 

 

  

Prof. dr. Marin Burlea, şeful Clinicii de Gastroenterologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „În plin sezon estival şi într-o perioadă caniculară, ajung la noi în clinică mulţi copii cu stări febrile şi gastroenterită. Frecvent este vorba de boală diareică acută cauzată de bacterii gen Salmonella, Shighella sau E. coli. Mai rar de rotavirus. Marea problemă în aceste cazuri este că de multe ori boala diareică rămâne neetichetată etiologic: ceea ce înseamnă că nu putem afla cu certitudine cauza. Asta deoarece copiii ajung la noi după ce urmează acasă o zi, două, trei de tratament cu antibiotice. Şi deja o coprocultură şi o coprocitogramă nu mai au relevanţă. Şi atunci instituim un tratament în funcţie de simptomatologie, ţinând cont de aspectul şi frecvenţa scaunelor, vărsături, starea de deshidratare a copilului, febra şi alte simptome. Febra este mare în boala diareică provocată de bacterii: 39 – 39 cu 5. Marea greşeală pe care o fac frecvent părinţii este că încep tratamentul cu antibiotice acasă. Ar trebui să se prezinte la spital unde poate fi stabilită corect cauza şi unde se poate recomanda din start un tratament eficient. Menţionez că simptomele de incubaţie şi debut ale bolii diareice cauzată de infecţii bacteriene sunt discrete şi de multe ori părinţii nu le sesizează: dureri difuze în zona abdominală, o stare uşoară de rău, moleşeală. Apar apoi scaunele diareice, vărsăturile, febra şi părinţii apelează la antibiotice fără consult medical. Dar antibioticul ales s-ar putea să nu fie eficient şi atunci perioada de vindecare va fi mai lungă. Şi, în plus, aşa cum arătam mai sus, începerea unui tratament cu antibiotice înainte de a efectua o coprocultură sau o coprocitogramă, va face foarte dificilă descoperirea bacteriei care a cauzat boala diareică. Mai mult dacă este cazul unei infecţii cauzate de virus, tratamentul cu antibiotice nu are nici un efect. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor, ba chiar în astfel de cazuri pote face mai mult rău afectând echilibrul normal al florei intestinale. Sfătuiesc părinţii să apeleze la un consult medical înainte de a începe orice tratament cu antibiotice.

Gastrita nu trebuie confundată cu refluxul gastroesofagian!

De asemenea, ne confruntăm frecvent şi cu cazuri de gastrite la copii. Gastrita este o iritaţie a mucoasei stomacului. În plin sezon al fructelor, un regim alimentar dezechilibrat în care predomină fructele şi hidrocarbonatele, determină o creştere a acidităţii la nivelul stomacului şi agravează gastrite pe care copiii le au deja. Gastrita nu trebuie confundată cu refluful gastroesofagian. Gastritele sunt un pic mai eterogene ca şi simptome. Poate apărea o durere sub coaste, pe linia mediană, în zona stomacului, dar poate fi durere în orice zonă a abdomenului, inclusiv în zona ombilicului. La această durere se asociază fenomene gen greaţă matinală, gust amar şi bineînţeles senzaţie de greutate, de „stomac prea plin“ după masă. Refluxul esofagian se manifestă în funcţie de vârstă. La sugar poate fi normal sau fiziologic. În situaţia în care intervine falimentul creşterii – copilul nu mai creşte şi are anemie care nu răspunde la tratamentul cu fier, ne gândim la un reflux patologic sau boală de reflux. Simptomele refluxului esofagian senzaţia de arsură, usturime la nivelul esofagului după ingerarea alimentelor. Şi atunci copilul refuză să se alimenteze pentru că simte usturimea când ajung alimentele treimea distală a esofagului, alte simptome sunt vărsăturile dar nu obligatoriu. De asemenea, în cazul refluxului esofagian apar foarte frecvent somnul agitat, tusea nocturnă, dificultatea respiratorie sau uneori fenomene care seamănă cu astmul bronşic. Acestea sunt simptomele care ţin de reflux. Şi, trebuie ştiut că l copii avem şi cazuri de boală ulceroasă. În general la copilul de vârstă şcolară şi la adolescent unde boala ulceroasă îmbracă tabloul clinic specific adultului. Este o boală multifactorială în care poate să intervină predispoziţia ereditară, stresul, infecţia cu Helicobacter pylori sau anumite alimente iritante care în anumite familii se folosesc excesiv. Astfel se rupe echilibrul între factorii de apărare ai mucoasei stomacului şi cei de agresiune şi se produce boala ulceroasă – cel mai adesea la nivelul duodenului (nota redacţiei – acea parte din intestinul subţire care urmează după stomac). Bineînţeles apar ulcere şi la nivelul stomacului, dar de cele mai multe ori sunt legate de de consumul de aspirină, nurofen, ibuprofen, paracetamol sau cortizon. Părinţii trebuie să fie atenţi în a administra excesiv antiinflamatorii nesteroidiene de genul de nurofen, ibuprofen, paracetamol. Şi atenţie:aspirina trebuie evitată nu doar pentru că poate cauza boală ulceroasă; aspirina nu se administrează la copii deoarece a fost asociată cu sindromul Reye în cazul copiilor.

Investigaţii: endoscopia digestivă la copil este traumatizantă?

 

„Foarte mulţi părinţi se tem de investigaţiile pentru stabilirea diagnosticului corect în cazul afecţiunilor digestive, mai ales de endoscopie. Precizez că avem o experienţă bogată în acest domeniu şi putem efectua endoscopie digestivă de la nou născut la adolescent. Avem anestezit încadrat în clinică şi la copilul mic, sub 12 ani, endoscopia digestivă se practică sub anestezie pentru a se asigura confort maxim. De asemenea, suntem singura clinică din ţară care practicăm endoscopia intervenţională la copii. Avem medici pediatri specializaţi pentru a efectua endoscopie intervenţională – ca metodă de chirurgie minim invazivă care poate rezolva fără operaţie varice esofagiene, dilataţii de stenoze esofagiene post-caustice, ablaţie de polipi la nivelul colonului sau al stomacului şi alte intervenţii care s-ar fi produs prin incizie chirurgicală se fac la noi endoscopic. Endoscopia digestivă nu este dureroasă pentru copil. Acesta se internează dimineaţa, i se recoltează probele pentru analize, i se face anestezia şi apoi endoscopia. Copilul după ce se trezeşte poate pleca acasă în aceeşi. A doua zi părinţii vin dupoă rezultate şi reţetă. Astfel, nu este traumatizant pentru copil şi confortul e maxim. Ca pregătire pentru endoscopie principala recomandare este ca micuţul să nu mănânce şi să nu bea 6-8 ore înainte de investigaţie“ explică prof. dr. Marin Burlea. Endoscopia digestivă superioară este o procedură care permite medicului să diagnosticheze sau să trateze probleme la nivelul tractulului digestiv superior. Este folosită frecvent pentru a evalua durerea abdominală, boala de reflux gastroesofagian, dificultate la înghiţire, vărsăturile persistente, prezenţa de sânge în scaun sau vărsătura, esofagita, afecţiuni generatoare de malabsorbţie şi alte boli gastrointestinale. În timpul unei endoscopii digestive superioare, endoscopul este introdus cu usurinţă la nivelul gurii şi gâtului copilului, prin esofag, permiţând medicului să examineze esofagul, stomacul şi duodenul (prima parte a intestinului subţire care urmează după stomac). De asemenea, prin această procedură medicul poate introduce instrumente prin endoscop pentru a preleva fragmente de ţesut pentru biopsie.  

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Noi doze de vaccin anti-Covid distribuite astăzi la Pașcani și Târgu Frumos

Oana Cordoneanu

Carantină obligatorie pentru românii care merg în Grecia, de Sărbători

Redacția

Criza vaccinurilor pentru bebeluşi a luat sfârşit

Redacția
Încarcă...