NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierul Olariu sare în apărarea afaceristului Olariu, în plenul Consiliului Local

Aleșii locali ar trebui, ca din funcția pe care au fost mandatați de către alegători să o ocupe, să se preocupe de rezolvarea problemelor comunității, nu de cele personale. Acesta este unul dintre principiile democrației, în apărarea căruia au fost adoptate legi astfel încât tentația alesului de a abuza de funcția sa în folos personal să fie descurajată.

Cu toate acestea, nu tot timpul cei care ocupă funcții publice se pot abține să nu pună mai presus de interesul public, interesul personal. O astfel de situație a fost astăzi în plenul Consiliului Local. Sub pretextul că ar fi o problemă a mai multor agenți economici, consilierul Sorin Olariu a cerut explicații pe o speță care-l privește personal.

Este vorba despre eliberarea acordului teritorial de funcționare pentru activitatea de reparare și întreținere autovehicole, adică service auto. Societatea consilierului local întâmpină dificultăți în obținerea unui astfel de acord, deoarece clădire în care funcționează nu au fost autorizate pentru astfel de activități. Una dintre ele este garaj cu etaj, iar cealaltă hală producție și prestări servicii.

„Vreau să aduc la cunoștința administrației locale, dar bănuiesc că o știe, dar este o nemulțumire nu numai a mea, a mai multor agenți economici. Și anume vorbesc despre solicitarea acordului de funcționare, pentru care s-a impus în ultimul timp, de câteva luni am înțeles, lucru de care m-am lovit și eu și anume obligativitatea de a aduce de la DSP, în condițiile în care eu nu am nicio treabă cu așa ceva, să aducem documente precum că sunt autorizat sau ceva de genul,” a intervenit consilierul Sorin Olariu, în debutul ședinței de Consiliu Local ce a avut loc astăzi.

  

Primarul Marius Pintilie a răspuns explicând că există o hotărâre judecătoreacă definitivă prin care un astfel de acord de funcționare eliberat către un service auto,  care funcționa într-un garaj, a fost anulat. Motivul a fost că respectiva clădire nu avea ca destinație dată prin autorizația de construire de service auto.

Pintilie a explicat că societățile care au o astfel de problemă, trebuie să reautorizeze clădirile pentru activitatea de service auto, prilej cu care trebuie să aducă un acord de la Direcția de Sănătate Publică.

„Avem o hotărâre judecătorească pentru o speță cu un service pe strada Dragoș Vodă unde s-a anulat acordul de funcționare pe motiv că respectiva clădire în care se desfășoară activitatea nu a avut în autorizare cerințele de îndeplinit din punct de vedere al DSP-ului. Nu vorbim de activitatea în sine. Pentru service nu necesită autorizații de la DSP. Dar clădirea în care funcționează activitatea trebuie să parcurgă această activitate. Domnule consilier dacă aveți nelămuriri vă stau la dispoziție oricând și verbal și în scris, ca să lămurim chestiunea aceasta. Ideea este că toți cei care au service trebuie să-și desfășoare activitatea într-o clădire care este autorizată cu această condiționare. Iar cei care au făcut de la început o autorizație de construcție pentru service, li s-a cerut în certificatul de urbanism acordul de la DSP. Cei care nu au de la început clădirea autorizată pentru service și vor să schimbe destinația construcției, trebuie să parcurgă aceleași etape ca și cum s-ar face o clădire de la început acea clădire sau  să îndeplinească acele condiții, respectiv acordul de la DSP. Instanța a hotărât chiar acest lucru: atât timp cât acea clădire nu avea destinația schimbată pentru service, atunci a anulat și acordul de funcționare. Dacă doriți vă pot pune la dispoziție hotărârea instanței. Deci nu cerem niște lucruri suplimentare pentru autorizare, ci verificăm să nu mai existe spețe de genul ăsta cu clădirile care nu au fost construite cu destinația de service auto,” a explicat situația Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Ordinul nr. 119/2014 emis de Ministerul Sănătății pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, prevede la art.5  că unităţile cu capacitate mică de producţie, comerciale şi de prestări servicii, precum spălătorii auto, ateliere mecanice, tinichigerii, ateliere de tâmplărie etc., care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii, reprezentând limita suprafeţei unităţii respective. Pentru unităţile sus-menţionate se asigură mijloacele adecvate de limitare a nocivităţilor, astfel încât să se încadreze în normele din standardele în vigoare.

În situația service-ului deținut de Sorin Olariu, una dintre clădirile în care funcționează acesta este corp comun cu casa în care consilierul locuiește.

Rămâne de văzut ce răspuns va primi consilierul Olariu de la Primărie, mai ales că primarul Pintilie a spus că solicitarea depusă pentru eliberarea unui acord teritorial de funcționare este în termen.

Advertisements

Related posts

Ședință online a legislativului pășcănean, cu 20 de proiecte. Ordinea de zi

Oana Cordoneanu

Verificări la metru pătrat pentru suprafețele ocupate de agenții economici care încheie contract cu Primăria

Marius Parteni

Ședință de Consiliu Local Pașcani, 18 iulie 2019 (VIDEO)

Redacția
Încarcă...