RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii locali trebuie să răspundă Curții de Conturi de ce au permis intervenția prescripției în cazul prejudiciilor constatate în mandatul lui Grigore Crăciunescu (DOC)

Consilierii locali au fost notificați de inspectorii Curții de Conturi că unele din măsurile impuse municipalității prin decizii, în mandatul fostului primar Dumitru Pantazi, nu au fost duse la îndeplinire. Este vorba despre recuperarea unor prejudicii provenite din mandatul primarului Grigore Crăciunescu, pentru care instanța de judecată a constat că a intervenit prescripția.

Acum inspectorii Curții de Conturi le solicită aleșilor locali să se întrunească de urgență și să formuleze un răspuns oficial, până pe 31 iunie anul acesta, cu privire la măsurile pe care le vor întreprinde pentru a recupera prejudiciul cifrat la 1.408.231 de lei.

În decembrie 2020,  juriștii Primăriei susțineau că prejudiciul constatat de inspectorii Curții de Conturi în mandatul fostul primar Grigore Crăciunescu a fost recuperat „parțial sau în totalitate”, astfel că municipalitatea și-a redobândit toți banii.

Din răspunsul oferit de Primărie, la o solicitare a NewsPascani.com, reiese că fostul primar al municipiului Pașcani a fost purtat prin instanțele de judecată degeaba, deoarece banii incriminați de Curtea de Conturi au fost recuperați.

  

 „Cei 1.408.231 de lei reprezintă suma prejudiciilor stabilite de inspectorii Curții de Conturi, în sarcina unor terți beneficiari împotriva cărora unitatea administrativ teritorială s-a îndreptat cu acțiune în instanță pentru recuperarea sumelor acordate nelegalsau pentru care unitatea adminstrativ teritorială a făcut demersuri legale pentru înscrierea la masa credală, iar punctual, prejudiciile au fost recuperate total sau parțial, ținând cont de cele stabilite de către instanțele de judecată”, este răspunsul Primăriei din decembrie 2020, care în loc să descurce ițele acestei spețe, mai degrabă le încurcă.

Primăria, prin juristul ce a semnat răspunsul către NewsPascani.com, a evitat să spună câți bani a recuperat de fapt și câți mai sunt încă nerecuperați și de ce, în aceste condiții, l-a acționat în judecată pe Grigore Crăciunescu pentru a recupera suma de 1.408.231 de lei.

NewsPascani.com a încercat să afle, având în vedere că acțiunea îndreptată împotriva fostului primar a fost promovată după împlinirea termenului de prescripție, dacă cei care au greșit vor fi trași la răspundere, însă din răspunsul primit se pare că oalele sparte vor fi plătite tot de contribuabili.

Reamintim că, pe 13 februarie, anul acesta, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat ultimul termen din recursul declarat de municipiul Pașcani împotriva deciziei prin care magistrații Curții de Apel Iași au respins cererea de atragere a răspunderii delictuale fostului primar, Grigore Crăciunescu.

Primăria a pierdut pe fond și pe apel procesul prin care solicita ca fostul edil local să achite suma de 1,4 milioane de lei constatată de către inspectorii Curții de Conturi, drept prejudiciu comis ca urmare a implementării unor investiții în perioada 2009-2012.

Instanțele amintite au stabilit că dreptul la acțiune al Primăriei municipiului Pașcani pentru recuperarea prejudiciului s-a prescris, iar consilierii din opoziție au acuzat că cei din conducerea municipalității nu și-au făcut treaba la timp.

Reamintim că, mai multe adrese transmise de Curtea de Conturi aleșilor locali, în luna martie a anului 2019, atrăgeau atenția că prejudiciile nu au fost recuperate și că există pericolul ca dreptul de a recupera banii pe calea justiției să se prescrie. Mai mult, cei de la Curtea de Conturi apreciază că în cazul prescripției, trebuie trași la răspundere cei care au permis să se ajungă în această situație.

 „Având în vedere prerogativele pe care le aveți vă înaintăm spre analiză, câte un exemplar al actului de control înregistrat sub nr. 16.680 din 31.10.2017 și al Deciziei nr.128/2017 de prelungire a termenului pentru realizarea măsurilor dispuse prin Decizia 16/2011 și ulterior Decizia nr.28/2012, respectiv Decizia nr.135/2013, Decizia nr. 127/2014 și Decizia nr. 159/2015, în vederea urmăririi modului de ducere la îndeplinire de către ordonatorul principal de credite a măsurilor dispuse de Camera de Conturi Iași, urmând ca până la data de 31.03.2018, să ne informați cu privire la rezultatele propriilor analize efectuate, cu precizarea ședințelor la nivelul Consiliului Local al Municipiului Pașcani în care s-au analizat actele de control, măsurile dispuse și acțiunile întreprinse în acest sens (…) Având în vedere faptul că acțiunile întreprinse la nivelul unității nu au condus la implementarea într-totul a măsurilor dispuse pentru stabilirea întinderii și recuperarea prejudiciilor, există riscul prescrierii dreptului la acțiune care va atrage răspunderea persoanelor cu atribuții în cadrul unității în aceste situații”, se arată în comunicarea făcută de auditori, consilierilor locali.

La prima vedere, vinovat de această situație este ordonatorul principal de credite, după cum indică Curtea de Conturi, adică primarul municipiului Pașcani, în acest caz, Dumitru Pantazi. Acesta ar fi trebuit să sesizeze instanțele de judecată cel mai târziu în anul 2014, pentru ca dreptul la acțiune să nu se prescrie. Legea prevede că poţi cere instanței recuperarea unui prejudiciu în maxim trei ani de când ai cunoscut că el există.

Abia în anul 2017, cu trei ani mai târziu decât îl limita legea, actualul edil de atunci, Dumitru Pantazi,  a dispus ca municipalitatea să-l acționeze în judecată pe fostul primar pentru a recupera suma de 1,4 milioane lei. Magistrații au respins acțiunea pe motiv că a intervenit prescripția.

În anul 2019, doi consilieri locali din PNL, Claudiu Bodoașcă și Cătălin Conachi au inițiat un proiect de hotărâre de sesizare a procurorilor DNA față de un posibil abuz în serviciu făcut de primarul Dumitru Pantazi deoarece ar fi permis intervenție prescripției. Proiectul a fost însă respins la vot de consilierii PSD și PMP.

Vezi document

Related posts

Trenul de pe cursa Chișinău – Iași nu va mai circula, începând cu data de 5 februarie. Anunțul a fost făcut de „Calea Ferată din Moldova”. 

Redacția

Marius Pintilie:”Nu alungăm comercianții din piețe, vrem organizarea activității. Nu vă imaginați ce am găsit!”

Marius Parteni

Vezi cine sunt candidații pentru posturile de directori ai RAGCL, EcoSalubritate, PSA și Casa de Cultură!

Răzvan Grecu
Încarcă...