RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii locali, păcăliți de primar și șeful ARSACIS: Pașcaniul nu va beneficia de redevența solicitată. Iată explicația lui Paul Benesch!

ApaVital a anunțat că de la 31 august 2015 va sista furnizarea apei potabile către blocurile unde nu au fost încheiate contracte de furnizare a apei. Administrația locală nu a avut nimic de obiectat atunci când Mihai Doruș, directorul tehnic al acestei societăți, a afirmat la Pașcani acest lucru, fiind în ton cu intențiile operatorului. În schimb, șefii Primăriei nu fac nimic pentru a recupera redevența, ca să creeze resursele financiare  pentru plata anuală a sumei de 1.9 milioane lei, ce reprezintă rata pentru împrumutul contractat pentru implementarea măsurii ISPA.

Cu execepția unor aleși din PSD, cei care au votat pentru revenierea la ApaVital și ARSACIS au pus o serie de condiții, la momentul adoptării hotărârii 88. Astfel, articolul 7, aliniatul 1 al hotărârii prevede că “ApaVital are obligația de a plăti contravaloarea redevenței aferente municipiului Pașcani, cel puțin la nivelul obligațiilor de plată pe care Primăria le are în restituirea creditului către Banca Europeană de Investiții”.  De asemenea la aliniatul doi este specificat faptul că redevența va fi calculată în funcție de valoarea bunurilor de retur  predate.”Dacă nu se respectă acest lucruri eu fac plângere la DNA, a fost declarația consilierului Vasile Anton, de la PNL.

  

De la momentul adoptării hotărârii și până în prezent, primarul municipiului Pașcani nu a întreprins nici o măsură pentru a duce la îndeplinire hotărârea așa cum a fost votată ea de aleșii locali.

Mai mult, în aceeași hotărâre, la articolul 9, aliniatul doi consilierii au mai stabilit ca în termen de 15 zile de la adoptarea hotărârii, ApaVital să achite către Prest Serv Apa SA contravaloarea serviciilor de epurare a apelor uzate facturate către clienți. Nici acest lucru nu s-a întâmplat deoarece șefii operatorului județean au așteptat venirea din concediu a primarului Dumitru Pantazi pentru a se consulta.

Mihai Doruș, directorul tehnic al ApaVital, spunea la finalul discuțiilor care au avut loc la Pașcani în urmă cu două săptămâni de zile că problema redevenței trebuie lămurită de către ARSACIS. ”Consiliul Director trebuie să ia act de hotărâre și să decidă în Adunarea Generală a Acționarilor cum se face plata, a subliniat acesta.

Paul Benesch, directorul executiv al ARSACIS, susține că vineri va avea loc o ședință a Consiliului Director al asociației, însă nu se va discuta nimic despre cuantumul redevenței de care va beneficia municipiul. El a mai făcut o declarație care lămurește încă odată faptul că Pașcaniul nu va primi redevența cel puțin la nivelul ratelor creditului BEI. “Vineri este ședința. Au fost mai multe evenimente și am tot amânat-o. Deocamdată vom discuta actul adițional a contractului de delegare prin delegarea activității de epurare. Vom discuta  și despre redevență, însă am stabilit că atunci când vom avea toate datele, vom stabili care variantă de calcul este cea optimă. O avem pe ordinea de zi. Am văzut că lumea este interesată și discută despre lucrul acesta. Vom vedea ce soluție găsim ca să rezolvăm și problema Pașcaniului și să ne pliem și pe lege. Ținem cont de hotărârile Consiliului Local dar nu sunt imperative pentru Asociație pentru că sunt 102 membri care au aceleași drepturi ca și Pașcaniul, dintre care 63 au sisteme de apă și canalizare în operare la ApaVital și au și ei dreptul la redevență. Dacă fiecare va impune o anumită regulă vis a vis de redevență, va fi un haos și un dezastru. Trebuie să aplicăm o singură regulă pentru toți”, a declarat Paul Benesch, director executiv ARSACIS.

Am încercat astăzi prin intermediul purtătorului de cuvânt să aflăm de la primarul municipiului ce demersuri a făcut pentru ducerea la îndeplinire a hotărârii 88, dar acest lucru nu a fost posibil. Nici telefonic nu a putut fi contactat edilul local.

Reamintim faptul că municipiul Pașcani are de rambursat până în 2027 câte 1,9 milioane lei anual pentru împrumutul contractat cu care a fost modernizat sistemul de alimentare cu apă al municipiului și Stația de Epurare. 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Consilierul Pantazi sfătuit să își exercite atribuțiile de ales local

Marius Parteni

“Chemați DNA-ul la Pașcani!”: Dispută politică între doi consilieri

Teona Gherasim

Programul „Litoralul pentru toţi”, ediţia 2023

Redacția
Încarcă...