NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Consilierii au aprobat un împrumut de 2 milioane lei pentru cofinanțarea PIDU, dar primarul va cheltui dublu

Primarul Municipiului a reușit să smulgă încă un vot controversat membrilor Consiliului Local, prezenți astăzi la ședința extraordinară. Aceștia au dat un vot favorabil pentru hotărârea prin care au fost aprobate garanțiile și desemnat reprezentantul executivului pentru semnarea unei linii de credit ce va fi deschisă la Volksbank SA.

Suma pe care municipalitatea o va cheltui în 2014 este de 4 milioane lei.

Primăria a ajuns să împrumute aceștia bani pentru a susține lucrările de cofinanțare ale proiectului Plan Integrat de Dezvoltare Urbană. Inițial se discuta despre 2 milioane de lei, sumă pentru care s-a solicitat și aviz Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finanțe. Consilierii locali au fost de acord cu aceasta, fapt pentru care la data de 31 octombrie 2013 a fost emisă o hotărâre în acest sens.

  

Astăzi aleșii locali au fost de acord ca reprezentanții executivului să scoată din bancă 4 milioane de lei, printr-un circuit de tip de “revolving”, termen folosit de către reprezentanții executivului care au luat cuvântul. Suma este stipulată și în hotărârea Comisiei de Autorizarea a Împrumuturilor Locale din, data de 3 aprilie 2014. Împrumutul va trebuie restituit din taxele și impozitele locale în termen de 60 de luni. Pata ratelor se va face trimestrial.

Persoanele împuternicite să deschisă conturi în numele municipiului la Volksbank SA sunt: primarul Dumitru, administratorul public Gică Zanet și Angelica Labonțu – director executiv economic. Conform hotărârii, pentru că sub această formă a ajuns pe masa aleșilor, “persoanele împuternicite, în mod individual și fără limită de sumă, pot efectua orice fel de operațiuni în legătură cu conturile bancare deschise în numele și pe seama municipiului”.     

De la ședința de astăzi au lipsit consilierii PSD  Codrin Toma și Paul Costan, Ioan Ioniță (PDL) și Dorin Nechifor (PNL). Ceilalți paisprezece prezenți au votat toți în unanimitate pentru această hotărâre.

Ce este un credit revolving?

Este un credit cu o limită aprobată și este destinat finanțării unor tranzacții specifice de comerț. Valabilitatea maximă a facilității este perioada convenită, cu posibilitatea de reînnoire cu acordul părților. Facilitatea este un credit cu o limită aprobată și este destinat finanțării unor tranzacții specifice de comerț. 

Se utilizează în mod curent în situațiile în care ieșirile și intrările de numerar sunt previzibile (de exemplu pentru a acoperi perioada dintre momentul livrarii și momentul încasării creanțelor). Clientul poate trage sume fixe, până la o limită de sumă și o scadență agreată, pentru perioade fixe de timp (1, 3, 6 luni), la rate de dobândă fixe. Odată rambursată, suma respectivă poate fi trasă din nou (facilitate revolving). Facilitatea poate avea caracter angajant sau neangajant. Periodic banca face analize asupra situațiilor financiare, iar plafoanele și unele clauze se pot modifica. (Sursa Ziarul Financiarul).

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

     

Advertisements

Related posts

Martorul Primăriei în procesul cu ApaVital este din rândul societății civile

Răzvan Grecu

Toate drumurile judeţene sunt deschise traficului rutier

Redacția

Ong-urile din municipiu au la dispoziție 100.000 lei din bugetul local

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site