NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Comoara găsită în Siret a fost adusă la Palatul Culturii. Ce spun specialiştii?

Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naţionale, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural al statului român, de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, o piesă cu valoare istorică excepţională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H. 

Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, judeţul Iaşi, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ – Serviciul de Investigaţii Criminale în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman.

Detalii fascinate despre comoara de la Al. I. Cuza aici

Din dispoziţia organelor judiciare, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, astăzi semnându-se procesul verbal de predare-primire de către Manager dr. Lăcrămioara Stratulat şi Comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ.

Coiful corintic din bronz cântăreşte 880 grame, cu circumferinţa de aproximativ 60 cm şi înălţimea de 26 cm, este în stare bună de conservare, însă datorită condiţiilor de zacere reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundişului. În etapa următoare, se va stabili o comisie formată din restauratori şi conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, care va face o anamneză a obiectului şi va stabili etapele de conservare preventivă şi/sau restaurare. La finalul acestei faze, obiectul va fi valorificat expoziţional de Muzeul de Istorie a Moldovei la Palatul Culturii din Iaşi.

  

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Concursul Regional de Coregrafie „Armonii Dansante” a avut loc la Pașcani

Răzvan Grecu

Şcolile şi liceele din judeţ se pot înscrie la ediţia din acest an a Festivalului „Hai la teatru!

Redacția

Expoziție foto – documentară a unui artist din Bucovina, la Casa de Cultură Pașcani

Teona Gherasim
Încarcă...