NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Colț de rai în munţii Bucovinei. Turiştii curajoşi au parte de peisaje de vis şi de o mâncare ciobănească ca la carte, la stâna de sub Vârful Ouşoru

Potecile mai puţin umblate din Bucovina duc catre adevărate colţuri de rai. Este nevoie însă de câteva ore de mers pe jos sau de o maşină de teren pentru a parcurge traseul către stâna de sub Vârful Ouşoru din Munţii Suhard. Cine ajunge sus nu îşi bucură numai privirea, ci îşi satisface şi poftele culinare.

Nu mulţi se înghesuie pe cărările munţilor Bucovinei. Doar cei care nu se dau în lături să ia pieptiş urcuşul ajung sus, la stâna de sub Vârful Ouşoru, un loc de popas pentru turiştii obosiţi şi flămânzi. Gazdele sunt primitoare şi au tot timpul ceva pe foc.

Nenea Toader, cum îi spun cei de la Salvamont, tocmai pregăteşte un ceaun cu balmoş aburind, o mâncare ciobănească apreciată de toţi cei care ajung să îl cunoască. “Vin in trecere si foarte mult le place si revin, an pe an. Vin pe jos, altii mai vin cu caii. Se opresc sa manance, fac un popas, urca pe varf si vin inapoi”, a mărturisit Toader Nacu, proprietarul stânei.

Câţiva turişti au coborât de pe munte, flămânzi după atâta efort în aerul rece. “Să stiţi că vin foarte des aici în zonă. Aici găsim preparate foarte bune, ceva dosebit, ceea ce nu găsim acasă sau în oraş”, spune un vizitator. Între timp, gazdele au mai preparat şi alte feluri.

Reporter: Ce le puneţi pe masă?
Soţia: Le punem slăninuţă, ceapă, caltaboş, telemea, urdă, căşut afumat, caş proaspăt şi jantiţă.

Advertisements
Advertisements
  

Nu numai mâncarea îi atrage pe cei aflaţi în trecere prin Munţii Suhard. Stâna este la intersecţia unor drumuri de munte. “La stâna de sub Ouşoru se poate ajunge din Dorna Candreni, pe traseul marcat cu cruce albastră. Se poate urca de la stâna la Ouşoru pe traseul marcat cu trunghi albastru. Si este magistrala principala care face legatura intre Vatra Dornei si Muntii Rodnei, banda albastra”, spune Petru Ariciuc, şef Salvamont Vatra Dornei.

În medie, un turist antrenat poate parcurge traseul din Vatra Dornei în două ore şi jumătate.

observatornews.ro

Advertisements
Advertisements

Related posts

Pastorul penticostal care a păcălit statul francez cu 1,7 milioane de euro, arestat la Iaşi

Redacția

Statuete de Oscar pentru artistii de opera

Redacția

Pășcăneanca Ana-Maria Roșca a fost premiată în cadrul Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară organizat la Iași

Redacția
Încarcă...