NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Colegiul Sadoveanu: ”Fii profesorul de care au nevoie elevii tăi!”

Proiectul Fii profesorul de care au nevoie elevii tăi! vizează competențe și rezultate specifice, corelate cu nevoile și obiectivele organizației și cu obiectivele strategice ale Comisiei Europene pentru educație și formare.

În periada 2-10 octombrie 2021 prof. Simona Gabor și prof. Elisabeta Hărățu au participat la cursul CREATIVITY IN THE CLASSROOM AND DIFFERENT WAYS OF DISPLAYING IT la Split, în Croația. Această mobilitate s-a desfășurat în cadrul proiectului Erasmus+ ”Fii profesorul de care au nevoie elevii tăi”.

Stagiul a fost axat pe creativitatea în clasă, exemple practice de dezvoltare a creativității, simbioza între metodele tradiționale și alternative de predare, lecții creative și mai interesante bazate pe proiecte și beneficiile muncii în echipă.

a) Beneficii de ordin general:

  

– principalul beneficiu este, în cel mai tehnic mod cu putință, aducerea profesorilor laolaltă; cu cât mai variat și mai diferit bagajul lingvistic și cultural, cu atât mai sigură și rapidă învățarea. Învățarea la adulți, după ce s-au așezat niște tipare informaționale decurge relativ repede. Pentru relevanță și fixare, însă, e nevoie de elemente surprinzătoare, unele din ele, incomode. Sala de clasă pur și simplu nu le poate oferi pe toate.

– colateral, siguranța de a aduce o contribuție la formarea altor profesori europeni este validantă și necesară;

– exprimarea nesiguranțelor și provocărilor de a fi profesor în pandemie unifică și întărește tacit în continuarea misiunii de facilitatori;

– necesitatea unei reforme reale în educație, la nivel european.

b) Beneficii de ordin particular:

– conștientizarea faptului că tehnologia a preluat multe funcții care înainte se însușeau ca abilități în existența cotidiană;

– tot tehnologia poate, cu suficient efort din partea formatorilor, profesorilor etc. să micșoreze prăpastia dintre elevi și procesul de învățare, fără a substitui contactul direct;

– când jocurile și aplicațiile nu mai sunt de ajutor, fiecare poate deveni povestitor;

– în postură de elevi, dăm dovadă de aceleași stângăcii ca cele pe care le sancționăm la clasă;

– creativitatea presupune, în primul rând, valorificarea resurselor umane, apoi pe celelalte;

– mișcarea fizică, orientarea în spațiu nu întrerup concentrarea în ora de curs, dacă sunt utilizate intr- o activitate de grup, mai ales. Efectul este tocmai de găsire al busolei interioare.

– în sistemul educațional actual, din păcate, orice sarcină de lucru pe care nu se găsesc indicații precise, care rezultă în haos, copiere, mâzgăleală a ajuns să fie asociată creativității. Profesorul are datoria să intervină cu luciditate și echilibru, chiar dacă metodele nu sunt în întregime moderne.

Advertisements

Related posts

24 de cadre didactice de la Școala Gimnazială Specială Pașcani au câştigat o finanţare din cadrul fondurilor Programului Erasmus+

Teona Gherasim

Majorări salariale importante pentru personalul nedidactic

Redacția

Școlile din Sodomeni și Gâștești, în pericol de a pierde personalitatea juridică

Marius Parteni
Încarcă...