NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Colegiul „Mihail Sadoveanu”: A apărut numărul 14 al revistei „Calea spre Lumină”

Revista „Calea spre Lumină” este redactată de elevi și profesori de la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu”, dar și preoți și are ca temă cultura și spiritualitatea religioasă Ortodoxă. Această revistă își propune să ofere ocazia copiilor creativi să se exprime și să fructifice darurile primite de la Dumnezeu.

„Când în mintea noastră a început să se contureze ideea de revistă de cultură și spiritualitate religioasă Ortodoxă , Calea spre Lumină, am ştiut că vom face tot posibilul ca această lumină să se identifice cu drumul pe care îl parcurgem an de an către sufletul şi mintea fiecărui elev, în parte. După editarea celor 13 numere am considerat că această muncă trebuie continuată.

De aceea, am pornit, din nou, la drum cu emoţie, teamă şi simţul responsabilităţii, ne-am organizat în grupuri pentru a semăna Cuvântul lui Dumnezeu şi iată-ne, la cel de-al 14 număr. Am purces la înfiinţarea revistei pornind de la considerentul că o astfel de revistă reprezintă cea mai complexă formă de activitate cultural-educativă ce se desfăşoară într-o şcoală.

Astfel, am început să credem în puterea lui Dumnezeu, Lumina lumii de a ne da speranţe noi, că realizările şi munca noastră vor fi răsplătite şi, nu am sperat, în zadar fiindcă şi numerele anterioare ale revistei noastre au fost răsplătite cu premii la concursurile de reviste şcolare și nu numai.

  

Suntem începători în arta creaţiei literar-religioase şi în redactare, dar vrem să aducem o rază de lumină în sufletele celor care vor citi această publicaţie religioasă prin tot ceea ce am întreprins cu bun gust în paginile ei. O asemenea activitate conduce, inevitabil, la dorinţa fiecăruia de a fi un bun profesionist, de a munci eficient şi productiv.

În celelalte numere ale revistei, unii elevi au fost dispuşi să renunţe la timpul lor liber şi să se dedice acestei activităţi religioase dând dovadă de entuziasm, capacitate de efort, de creativitate, de a munci în echipă şi de a demonstra spirit de iniţiativă, drept pentru care le mulţumim.

Am urmărit să oferim tinerilor, colegilor noştri, o revistă pentru suflet, tinerească, scrisă cald, spontan şi sincer, în care nu lozinca, stereotipul formulei ziaristice să ţină loc de sentiment, ci, dimpotrivă, sentimentul religios să capete forţa de convingere a cuvântului de ordine. Popularizând elevii fruntaşi, publicându-le creaţiile religioase, prezentând aspecte din activităţile lor zilnice, în special, crâmpeie din viaţă religioasă a colegiului nostru, încurajându-i să participe activ la culegerea materialelor pentru revistă, am reuşit o mobilizare a unui număr tot mai mare de elevi, cu o uşurinţă pe care nu ne-ar fi oferit-o poate altă formă de activitate. Ea surprinde pulsul vieţii şcolare, ecoul unor manifestări tradiţionale, cultivă interesele, dezvoltă aptitudinile religioase, încurajează tinerele talentele creștine.

Vrem să credem, că prin aceasta revistă, le oferim copiilor o alternativă, şansa de a spune ceva în plus, de a-şi manifesta personalitatea creatoare, de a le valorifica darurile primite de la Dumnezeu, de a le da încredere în propriile forțe, noi fiind de fapt mediatorii luminii, acele clipe trecătoare într-un univers în care noutăţile şi originalitatea sunt pe cale de a deveni principii fără de care n-am putea supravieţui.

Lucrul în echipă, solidaritatea dintre ei, determinarea de a duce la bun sfârșit o sarcină și demersul permanent de a transpune propria sensibilitate în texte ce urmăresc să nască și în cititorii revistei aceleași sentimente frumoase și inocente pentru și despre Dumnezeu, toate canalizate eficient, ne conving că Revista Calea spre Lumină e cu siguranță vehiculul potrivit care să poarte peste tot valorile religioase ale colegiului nostru.

Contribuţia ei la educarea religioasă a tinerei generaţii este unanim recunoscută.Vă rugăm să o răsfoiţi cu atenţie şi cu multă dragoste, să o citiţi cu răbdare şi îngăduinţă. Noi, dascălii suntem norocoşi pentru că asistăm permanent la metamorfoze, la deschideri de aripi către Dumnezeu, la zboruri care încep timid şi devin din ce în ce mai îndrăzneţe. Credem că nimic n-a fost în zadar şi am încrederea că vom continua acest drum, deoarece revista noastră este o poartă deschisă către cititori şi odată cu ea, păşim împreună spre flacăra mereu aprinsă a credinţei noastre Ortodoxe.

Le mulţumim, cu această ocazie, celor care au crezut, cred şi vor crede în continuarea acestei reviste, venită într-o lume plină de enigme ca o dezlegare a sufletului şi minţii, vrând să fie acea legătura solidă, acea reţea de gânduri bune care ne eliberează din întunericul necredinței și al neştiinţei.

Dorim ca această publicaţie să fie utilă şi plăcută tuturor, vrem să ne sprijiniţi în continuare din toate punctele de vedere şi sperăm că veţi aştepta cu nerăbdare numerele viitoare pentru că ea reprezintă efortul unit al tuturor deopotrivă: elevi, preoți, profesori, conducerea şcolii, fiind doar un vlăstar din veriga imaginaţiei noastre.

Convinsă că proiectul nostru va capta atenţia multor altor elevi, dar şi nu numai, lăsăm aceste rânduri drept o invitaţie şi o carte de vizită a intenţiilor noastre şi ale elevilor noştri. Iar, vouă, celor ce aţi dat viață îndemnului, să vă fie viaţa plină de lumină, să aduceţi celor dragi numai bucurii!

Felicitări, catedrei de religie!

Felicitări, profesorului coordonator Vasilica Dimitriu Sîrghie!”

sursa Facebook

Advertisements

Related posts

Ministrul Educației: Trebuie schimbat orarul dacă se redeschid școlile. Eventualele ore online să fie grupate toate în aceeași zi

Redacția

Educație rutieră cu elevii de la Complexul de Servicii „Mihail Sadoveanu” Paşcani

Redacția

Receptivitatea pentru frumos, la Grădinița nr.6 din Pașcani

Redacția
Încarcă...