Un păşcănean se numără printre cei ma importanţi crescători de păsări şi animale de rasă pură din ţară şi străinătate. Pasiunea pentru ele i-a transformat curtea într-o adevărată expoziție. După ani de muncă a ajuns să dețină cele mai frumoase rase de păsări și animale.
Dragos Ciubotaru și-a descoperit pasiunea pentru păsări, încă de mic copil, când a început să crească porumbei. În timp, bărbatul s-a reprofilat, adoptând în curtea sa, păsări și animale mici și mijlocii de rasă pură.
“Totul a început când eram copil cu niște porumbei. Apoi cu păsări și animale mici și mijlocii de rasă pură”, ne-a declarat acesta.
Fiind conștient de ceea ce are în curte, acesta a ales să arate și altora cu ce se ocupă de atât de mult timp. În acest sens, a participat la expoziții naționale de unde s-a întors cu rezultate remarcabile, asta pentru că își dedică viața pasiunii sale.
“Până acum am fost la expoziții naționale la Suceava, iar în februarie am participat la Expoziția Județeană de la Iași unde am ieșit campion cu rasa de păsări Brahma Barat, iar cu celelalte două rase, am obținut peste 90 de puncte. La toamnă voi participa la Expoziția Europeană din Franța. Nu mă voi opri până nu voi ajunge campion național sau chiar pe unele podiumuri din Europa”, a spus pășcăneanul.
În acest moment are păsări, iepuri, porumbei și câini de rasă pură. Toți sunt bine îngrijiți, în cuști special amenajate în funcție de necesitățile fiecărei specii. Merge de două ori pe an în țări precum Germania, Ungaria sau Cehia, de unde își aduce alte și alte specii.
“Am două rase de câini Bichon Havanez și Ciobănesc Românesc de Bucovina, două rase de iepuri Uriaș German și Fluture German, trei rase de păsări Brahma Barat, Brahma Hermina deschis și Playmouth Barat și nouă rase de porumbei, numai de ornament”, a mai adăugat acesta.
Cei cărora li se pare doar o joacă, ar trebui să știe că a fi crescător de păsări și animale de rasă, nu este un lucru deloc ușor sau comod. Dimpotrivă, sunt necesare multe sacrificii, de toate felurile. Din lipsă de spațiu, omul ține incubatoarele în casă, asta pentru că efectiv nu mai are unde sa-și desfășoare activitatea.
Ar avea nevoie de o hală cu o sală de incubație, dar toate acestea necesită cheltuieli enorme pe care bărbatul nu le poate acoperi: “Costurile sunt foarte mari. Începând de la furajare, tratamente, vaccinuri, sunt niște costuri mari pe care le suport singur”, mai spune omul.
Acesta deține atestat de producător și carnet de comercializare, iar de anul trecut face parte din Asociația Crescătorilor de păsări de Genotică, de la Iași, asta pentru că și-a dorit ca activitatea lui să fie cu toate actele în regulă.
Foarte atent la tot ceea ce face, pășcăneanul nu vinde puiii până nu îi deparazitează și vaccinează așa cum ar trebui să facă toți cei ca el. S-a documentat ani la rândul pentru a crește aceste păsări și animale, ca la carte, în cele mai bune condiții.
“Am acte de producător, carnet de comercializare și aviz sanitar veterinar dar ajung să vând 10-20 de pui în piață, mă confrunt cu bișnițarii din zona Pașcani care nu au acte și nici nu știu că trebuie să fie înscriși într-o asociație. Ei vând câte 200-300 de pui și eu vând 25 de pui. Nu sunt apreciat absolut de nimeni. Ei scot 2 lei la un pui, fără să facă absolut nimic. Nu se respectă legea, nu se controlează actele. Nu pot nici măcar să îmi acopăr cheltuielile. Nu pot să-mi dau marfa din cauza lor. Am făcut investiții, am cumpărat remorcă și generator, cuști pentru expoziții și așa mai departe”, ne-a spus bărbatul dezamăgit de situația existentă în piețe.
Menționăm că un pui Brahma sau Playmouth, de trei săptămâni, este în jur de 10 lei, asta în condițiile în care vorbim de o rasă pură. Găinile, cele desemnate campioane, ajung la 150 de euro perechea, în funcție de rasă iar iepurii de șase săptămâni sunt în jur de 50 de lei. Cât despre porumbei, prețul variază între 20 – 100 lei.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}