NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Coif unicat, de sorginte vikingă, recuperat de polițiști. Inițial a fost găsit pe șantierul de la barajul din Lunca Pașcani (FOTO-VIDEO)

Polițiștii Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, au recuperat, la data de 7 februarie 2021, un bun arheologic de mare valoare, respectiv calota unui coif medieval de sorginte varegă (vikingă).
Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural au recuperat calota unui coif medieval, de sorginte vikingă, unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa. Bunul este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă.
Investigațiile în cauză au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținute de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente.

Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa.

Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor circumstanțelor, iar bunul cultural în cauză a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași, în vederea declanșării procedurii de clasare în patrimoniul cultural național.
Reaminitm că în noiembrie 2020, Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciaţi autori de ilustraţie documentară cu subiect istoric din ţară, atrăgea atenţia că un coif medieval descoperit pe şantierul barajului de la Paşcani a dispărut fără urmă.
“În anul 2010 a fost descoperit din întâmplare, pe şantierul unui baraj de pe Siret, în apropierea oraşului Paşcani din Iaşi, un coif medieval de o valoare inestimabilă, comparabil prin unicitate şi raritate cu brăţările dacice de aur.
Coiful este databil prin analogii în veacul al XI-lea şi poate fi atribuit popoarelor din estul Europei în special varegilor Rusiei Kievene (ruşi timpurii, înrudiţi cu vikingii). Un coif asemănător ca ornamentaţie (dar ceva mai modest) a fost decoperit la la Nemya, în vestul Ucrainei. Doar că acest coif din Paşcani este făcut din mai multe părţi nituite între ele şi este foarte bogat ornamentat, pe toată suprafaţa lui. Mai multe părţi ale coifului au fost realizate din cupru, ele lucind în nuanţe roşiatice. După descoperire coiful a fost ”pierdut” şi nimeni nu îl mai caută. Pierderea este foarte mare şi ar trebui deschisă o anchetă pentru recuperarea coifului.
Desenul a fost realizat de mine, pe baza câtorva poze care au ajuns în mâna arheologilor. Distribuiţi vă rog, poate postarea aceasta va crea o reacţie care va duce la deschiderea vreunei anchete”,
scrie pe pagina sa de socializare Radu Oltean.

Advertisements

Related posts

Activităţi catehetice la Poieniţa, Protopopiatul Paşcani

Redacția

Vinerea Mare. Zi de post negru înaintea bucuriei Învierii

Redacția

Zilele „Mihail Sadoveanu” la a 41-a ediție. Manifestări culturale, religioase și un concurs de pescuit în memoria marelui scriitor

Oana Cordoneanu
Încarcă...