RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Codul Rutier 2022. Ce amenzi riscă şoferii care claxonează excesiv, dau flash-uri sau şicanează alţi şoferi în trafic

Veşti proaste pentru şoferii vitezomani. 600 de camere radar vor fi instalate în acest an pe şoselele din România. Primele pe listă, Drumul Naţional 1, Drumul Naţional 7 şi Autostrada Soarelui. La pachet cu noile măsuri, poliţiştii doresc şi completarea Codului Rutier. Şicanarea şi violenţa în trafic vor fi incluse în lege, iar amenzile vor fi mărite.Avem puţine autostrăzi, dar destui şoferi teribilişti. În aceste imagini, şoferul maşinii anunţă poliţia după ce e depăşit de un tir cu o viteză peste cea legală. Şi e doar un exemplu. Aşa că poliţia ia măsuri.

Avem puţine autostrăzi, dar destui şoferi teribilişti. În aceste imagini, şoferul maşinii anunţă poliţia după ce e depăşit de un tir cu o viteză peste cea legală. Şi e doar un exemplu. Aşa că poliţia ia măsuri.

600 de camere video vor fi instalate pentru început pe Drumul Naţional 1, DN7 şi Autostrada Soarelui.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română:  Au rolul de a depista viteza de deplasare a autovehiculelor, de a citi numerele de înmatriculare şi a verifica în acelaşi timp dacă au inspecţia tehnică periodică dar şi pentru a verifica dacă certificatul de înmatriculare este reţinut pentru vreo faptă sau nu.

  

Toate informaţiile vor fi transmise în timp real într-un dispecerat al poliţiei, aşa că şoferii vor putea fi opriţi rapid. 12 milioane de euro costă instalarea şi mentenanţa sistemelor de supraveghere.

Poliţia vrea monitorizare permanentă pe toate drumurile. Aglomeraţia şi numărul de accidente au dus la alegerea primelor trei drumuri.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Doar în 2021 pe DN1 au avut loc 133 de accidente. 67 de persoane au decedat. Pe DN7 au avut loc 86 de accidente, iar pe Autostrada Soarelui 15 accidente grave şi 11 persoane au murit.​

Cătălin Condescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație: Dacă ne raportăm la reţeaua rutieră din România, la indisciplina din trafic şi valoarea parcului auto, necesarul de camere ar fi la 3.000, 3.500.

Momentan singurele camere radar ale poliţiei sunt instalate pe DN1. Plus alte 600 de camere mobile. Şi Ministerul Transporturilor are câteva sute de camere video, doar că nu îi ajută pe poliţişti.

Laurenţiu Rădulescu, reporter ObservatorCamerele pe care le vedeţi sunt amplasate doar pe autostrăzi. Sunt aproape 200 la număr şi au rolul de a monitoriza starea carosabilului.

Se modifică şi Codul Rutier. Violenţa şi şicanările în trafic vor fi incluse în lege, iar amenzile cresc.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română: Prin comportament agresiv se înţelege utilizarea în mod excesiv a flashurilor, claxonului, schimbarea benzilor de deplasare. Circulaţia extrem de aproape de alte autovehicule şi frânarea excesivă. Amenzile vor fi de până la 1.160 de lei pentru şicanele în trafic iar permisul va fi reţinut pentru 30 de zile. Sau 60, dacă se ajunge la accident.

Sume mai mari vor plăti şi şoferii care circulă pe contrasens, pe drumurile naţionale sau autostrăzile din România. În plus, rămân fără carnet timp de patru luni.

observatornews.ro

Related posts

Tânără din Iași, moartă într-un groaznic accident la Londra

Redacția

Polițist implicat într-un eveniment rutier la Heleșteni

Redacția

Patru copii din Stolnicei Prăjescu au rămas orfani. Tatăl s-a spânzurat astăzi, mama a murit în urmă cu câteva luni

Oana Cordoneanu
Încarcă...