NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Clanul mafiot din Iaşi care a terorizat Torino după regulile Casa Nostra: jurământ de sânge, tatuaje unice pe corp, legea Omerta (VIDEO)

Cotidienele Corriere dela Sera şi La Repubblica au publicat detalii incredibile dintr-o anchetă instrumentată de autorităţile italiene împotriva unul clan de tip mafiot condus din puşcărie de un fost boxer din România. Potrivit mărturiilor anchetatorilor, gruparea mafiotă “Brigada”, care a dominat oraşul Torino timp de mai mulţi ani, ar fi colaborat cu clanul Corduneanu de la Iaşi.

Câţiva români au pus pe picioare singura grupare de tip mafiot din Italia formată exclusiv din cetăţeni de origine română. La finalul unui proces îndelungat, în care chiar liderul grupării a încălcat “omerta”, legea tăcerii, şi a colaborat cu anchetatorii, Tribunalul Torino a finalizat în cursul zilei de luni, 28 octombrie, judecata a 14 români acuzaţi de activităţi de tip mafiot. În Codul Penal Italian este vorba de celebrul articol 416 bis, introdus la finalul anilor 80’, pentru a putea fi incriminaţi celebrii mafioţi din zona Siciliei. Cei 14 au fost condamnaţi la pedepse de până la 15 ani de închisoare, procesul continuând pentru aceia care au ales să colaboreze cu autorităţile. Povestea “Band X” sau “Brigada Oarză” pare desprinsă din celebrele filme inspirate din “Cosa Nostra” Siciliană. Cotidienele Corriere dela Sera şi La Repubblica au dedicat, în cursul zilei de luni, spaţii largi pentru prezentarea grupării mafiote a românilor din Italia, prezentând, totodată, şi detalii din ancheta derulată începând cu vara anului 2013, prin arestări simultane în Italia şi în România. Unul dintre aceste detalii se referă şi la clanul Corduneanu, care ar fi colaborat cu gruparea mafiotă “Brigada”.

“E un roman de crimă din Europa de Est. Este povestea unor tineri români care au plecat la început capul în faţa albanezilor şi care apoi s-au ridicat şi au format un grup mafiot puternic, complet, cu ritualuri de afiliere şi ierarhii militare”, descriu jurnaliştii de La Repubblica gruparea mafioţilor români din Italia.

  

Ziariştii italieni mai notează că cei 14 români şi-au primit condamnările urmare a unor anchete conduse de procurorii Monica Abbatecola şi Paul Toso de la Districtul Anti-Mafie din Torino. Aceştia mai notează că pedeapsa cea mai mare ar fi primit-o unul dintre liderii clanului, Eugen Păun, zis “Coco”, condamnat la 15 ani de puşcărie. Gruparea “Brigada” ar fi fondată la mijlocul anilor 2000, de către ieşeanul Viorel Oarză, un fost boxer profesionist, văr cu interlopul ieşean Costel Băcăuanu. În 2009, Oarză a încercat să îl asasineze pe liderul mafiei albaneze din Torino, Nol Sheu, fiind condamnat doi ani mai târziu şi încarcerat. Din puşcărie, a continuat să dea ordine şi să conducă “Brigada”. El ar fi reuşit să primească un telefon mobil de la o călugăriţă în spatele gratiilor şi, de multe ori, îi dădea ordine şi iubitei sale, Alina Ursache, poreclită “regina clonării cardurilor”. Într-un ordin de arestare emis de autorităţile italiene în iunie 2013, Oarză a început să-şi ridice clanul mai întâi prin contrabanda de ţigări, “crescând ulterior în importanţă datorită colaborării cu familia Corduneanu, un clan activ din nordul României”, se arată în respectivul ordin, potrivit La Repubblica. Se pare că Oarză şi clanul Corduneanu colaborau mai ales pe linia prostituţiei, controlând astfel prostituatele venite în Italia din Europa de Est. După ce Oarză a ajuns în puşcărie după încercarea de asasinare a liderului mafioţilor albanezi, acesta din urmă a încercat, fără success, să-l împuşte pe şeful din libertate al “Brigăzii”, “Coco”. Românul a scăpat şi a extins afacerile clanului, mai ales prin intermediul a două cluburi din Torino, Zimbru şi Office, prin intermediul cărora se vindea cocaină adusă din Calabria. Tot acolo se ascundeau arme şi se cereau taxe de protecţie.

 Povestea şefului Oarză

Viorel Oarză s-a născut într-un cartier mărginaş al Iaşului crescând într-un mediul în care infracţiunile erau la ordinea zilei. În tinereţe a ajuns boxer de performanţă iar pe când avea 20 de ani participa deja la competiţii internaţionale pentru ţara noastră.

A ajuns în Italia iar sportul practicat a devenit atunci un mod de a se impune în faţa celorlalţi. Clanul său era împărţit milităreşte, în funcţie de tipul de infracţiuni. De la trafic de persoane, stupefiante, răpiri în vederea extorcării, clonări de carduri sau contrabandă de ţigări. În funcţie de importanţa lor, membrii aveau diferite titulaturi: general, cavaleri, soldaţi sau sclavi, mai notează presa italiană. Mafioţii aveau o vârstă medie de 30 de ani. De asemenea, toţi membrii grupării aveau un tatuaj pe corp reprezentând Crucea Cavalerilor Templieri. Pe 20 iunie 2013, poliţiştii italieni au descins în mai multe locuinţe din Torino, deţinute de cei mai violenţi membri ai „Brigăzii“. 17 mandate de arestare au fost puse în aplicare, fiind indisponibilizate, de asemenea, mai multe maşini de lux, diverse sume de bani sau droguri de mare risc. Mafioţii români deţineau şi două cluburi de noapte. Mafiotul Oarză: “Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?” În 2009, în Iaşi, a avut loc una dintre cele mai sângeroase răfuieli dintre interlopi. Unul dintre cei implicaţi a fost şi Viorel Oarză. Acesta este vărul unui alt interlop din Iaşi, Cătălin Costea, fost Băcăuanu, arestat zilele trecute pentru trafic de persoane. Între Cătălin Costea şi clanul Corduneanu există de mai multă vreme o duşmănie, fapt ce s-a soldat în trecut cu mai multe conflicte. În martie 2009, în clubul Hypnotic din Iaşi, Cătălin Costea şi Vasile Călin, fost Corduneanu, s-au bătut cu bâte şi scaune în incinta clubului. S-a tras atunci şi un foc de armă, un agent de pază rămânând fără un ochi. Viorel Oarză a fost implicat şi el în măcel. Înainte de a ajunge la Iaşi, Oarză i-a transmis vărului său Băcăuanu următorul mesaj: “Nu vin la Iaşi decât pentru crimă, m-ai înţeles?“. Pentru măcelul din Hypnotic, Oarză a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare.

FOTO: ADEVARUL

sursa adevarul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Advertisements

Related posts

Aproape 11.000 de condamnați pentru fapte grave au fost eliberați condiționat în 2016-2020

Redacția

Acțiune pentru siguranța cetățenilor la Strunga. Bărbat amendat pentru că nu a vrut să se legitimeze

Arteni Denisa Mădălina

Acțiune pe linie de pază a polițiștilor pășcăneni. O societate din municipiu a fost sancționată cu 2000 lei

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site