NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Clădirile cu risc seismic vor putea fi consolidate cu bani de la buget

Clădirile cu risc seismic ridicat, deţinute sau administrate de persoane fizice, firme sau autorităţi şi instituţii publice, vor putea fi consolidate cu bani de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de lege adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Documentul prevede lansarea unui program de patru ani, cu o finanţare de un miliard de lei, pentru reabilitarea imobilelor.

Advertisements

Iulia Gherman relatează: Programul este prevăzut pentru clădirile cu minimum trei etaje şi cel puţin 10 apartamente, cu risc mare de prăbuşire totală sau parţială la producerea unui cutremur. Măsura se aplică şi pentru mansardele clădirilor supraetajate. Potrivit proiectului de lege, consolidarea se face cu bani de la stat, care nu trebuie restituiţi dacă aceste imobile nu sunt vândute timp de 25 de ani în cazul spaţiilor folosite ca locuinţe şi 10 ani cele cu alte destinaţii. Proprietarii sau administratorii care decid să înstrăineze înainte de termen clădirile reabilitate vor fi obligaţi să înapoieze integral sumele primite. Finanţarea lucrărilor este aprobată pe baza mai multor documente care trebuie depuse la Ministerul Dezvoltării şi atestă, între altele, starea critică a imobilului. Totodată, noul proiect de lege interzice închirierea apartamentelor din clădirile cu bulină roşie şi penalizează nerespectarea măsurii, cu amenzi de până la 75.000 de lei. Expertizele tehnice asupra acestor clădiri trebuie încheiate până în 2026.

radio romania

Advertisements
Advertisements

Related posts

Dezinsecția doar pe spațiile verzi și lacuri. Vicele militează pentru înființarea Asociațiilor de Proprietari

Marius Parteni

Post vacant scos la concurs de Primăria Pașcani

Redacția

Primăria Pașcani a pierdut 6 luni în procesul în care solicită ApaVital SA plata redevenței în cuantumul legal! Pe 20 martie se perimă acțiunea!

Răzvan Grecu
Încarcă...