Populaţiile avansate ar fi putut apărea în urmă cu circa 100 de miliarde de ani.
Grupuri complexe de stele ar putea adăposti civilaţii extraterestre, susţin specialiştii Centrului pentru Astrofizică Harvard-Smithsonian. Aceste medii de viaţă sunt cunoscute sub numele de clustere globulare. Până recent, oamenii de ştiinţă considerau că aceste formaţiuni cosmice nu sunt propice vieţii, însă noi studii ţin să demonstreze contrariul.
Clusterele globurale reprezintă grupuri complexe de stele aflate la o distanţă de aproximativ 100 de milioane de ani lumină faţă de Terra. Aceste formaţiuni datează din primele faze de existenţă ale Căii Lactee, având o vârstă de circa 10 miliarde de ani. Vechimea acestor stele i-a determinat pe oamenii de ştiinţă americani să presupună că pe teritoriul acestora s-ar fi dezvoltat civilizaţii avansate.
Cu toate acestea, densitatea foarte mare a clusterelor constituie un impediment pentru popularea acestora. Astfel, cu cât un corp ceresc se apropie tot mai mult de un altul, efectele gravitaţiei acestuia va determina respingerea celuilalt de pe orbita sa.
De exemplu, cea mai apropiată stea faţă de Soare se află la o distanţă de doar 4 ani lumină. Prin comparaţie, clusterele globulare sunt de 20 de ori mai apropiate unele faţă de celelalte.
Citiți articolul integral pe Descoperă.ro
Citește și: {loadposition articlescategoryload}