NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație Știrea zilei

Cîțu: Gratuitatea pentru transportul studenților se modifică și se revine la 50%. În multe țări dezvoltate nu călătoresc gratuit

Studenții nu vor mai călători gratuit cu trenul, ci vor primi reducere de 50% la transportul feroviar, a anunțat premierul Florin Cîțu. Acesta a dat exemplul mai multor “țări dezvoltate” care nu acordă acest tip de gratuitate. În Belgia, Cehia, Croația Italia și alte state din Europa există reduceri care variază de la 25 și până la 75 de procente.

Premierul Florin Cîțu a mai declarat că nu vede un capăt de țară în revenirea la reducerea de 50% în loc de gratuitate, în ceea ce privește transportul studenților. 

„Un alt subiect care a fost dezbătut și este în Ordonanța de Urgență: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Cîțu a venit și cu mai multe exemple și a enumerat câteva țări din Europa și reducerile la transport pe care le oferă.  Astfel, susține premierul, Austria oferă studenților o reducere de 60%, iar dacă aceștia călătoresc în grup, adulții și însoțitori călătoresc gratuit.

  

„În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar. În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, în Portugalia 25%. În Slovenia, până în 26 de ani – 30%, Spania – reducere 20% şi Suedia reducere la clasa a II-a şi oferte speciale de last minute, în Regatul Unit contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziţionat un card în baza căruia tinerii între 16 şi 25 au reducere 33%, în Ungaria reducerea e de 50%”, a afirmat premierul.

România era până acum țara care se afla în afara acestui sistem, a conchis premierul, la finalul ședinței de Guvern, într-o conferință de presă. 

digi24

Advertisements

Related posts

Un fost cadru didactic de la Colegiul ”Unirea”, condus astăzi pe ultimul drum

Redacția

Două universităţi din Iaşi, poziţii importante într-un clasament internaţional!

Redacția

Facultățile ieșene își prezintă oferta educațională la liceele din municipiu

Teona Gherasim
Încarcă...