NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Regional

Cine îi ia locul lui Pimen: ieşeanul sau suceveanul

La o întrunire a cinci cei mai importanţi ierarhi din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a parcurs, la sfârşitul săptămânii, prima etapă în desemnarea unui succesor în scaunul de Episcop al Sucevei. Astfel, Sinodul Mitropolitan de la Iaşi trebuia să propună Patriahiei o listă cu până la trei nume, listă prezentată apoi în cadrul unei şedinţe speciale de consultare şi membrilor clerici şi mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Sinodul Mitropolitan a decis însă să propună doar două nume: un ieşean – PS Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi un sucevean, fost adjunct al lui Pimen – PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. O decizie finală va fi luată peste 8 zile.

La sfâşitul săptămânii trecute au fost desemnaţi doi ierarhi care îl vor înlocui pe răposatul arhiepiscop Pimen al Sucevei. Astfel, pe „lista scurtă“ pentru ocuparea acestei poziţii se află Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Decizia nominalizării celor doi a fost luată sâmbătă, 11 iulie, la Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi, în cadrul şedinţei de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

La acestă şedinţă au participat IPS Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Ioachim – Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Ignatie – Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Damaschin Dorneanul – Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

  

O decizie finală, peste 8 zile

„Ca urmare a mutării la cele veşnice a vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Pimen şi a necesităţii alegerii unui nou chiriarh pentru slujirea Bisericii lui Hristos din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, membrii Sinodului mitropolitan, urmând procedurile statutare, au desemnat doi candidaţi spre a fi aleşi în această responsabilitate“, au anunţat reprezentanţii Mitriopoliei Moldovei şi Bucovinei în ziua luării deciziei de nominalizare a celor doi ierarhi.

După desfăşurarea şedinţei, ierarhii prezenţi s-au întrunit apoi la Centrul eparhial Iaşi, unde, în cadrul unei şedinţe speciale de consultare cu membrii clerici şi mireni ai Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, s-a decis păstrarea listei cu cei doi ierarhi propuşi de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, nu a fost propus şi un al treilea candidat, deşi potrivit reglementărilor era permisă şi o astfel de variantă.

Următoarea etapă în alegerea înlocuitorului Arhiepiscopului Pimen este cea a înaintării către Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a acestei liste, etapă parcursă deja, urmând ca în şedinţa de lucru de pe 21 iulie să fie ales întâistătătorul acestei eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Cum a murit Pimen

Arhiepiscopul Pimen a murit în urma infectării cu SARS-CoV-2. Acesta fusese transportat cu elicopterul de la Spitalul Judeţean din Suceava la Institutul „Matei Balş„ din Bucureşti pe data de 20 aprilie, după ce fusese confirmată infectarea sa cu Covid-19.

Arhiepiscopul Pimen avea simptome severe de pneumonie, însă după o săptămână a fost anunţat faptul că starea sa de sănătate se îmbunătăţise. Ulterior, însă, simptomele s-au agravat din nou, iar pe 1 mai a fost intubat.

S-a încercat salvarea vieţii arhiepiscopului Pimen cu un tratamen inovativ, cu plasmă recoltată de la pacienţi vindecaţi, însă vârsta înaintată şi faptul că fusese slăbit de boală au făcut ca în noapte dintre19 şi 20 mai 2020, la ora 0.50, în urma unui infarct miocardic, arhiepiscopul Pimen să moară. Acesta a fost înmormântat pe 22 mai la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

Cine sunt cei doi candidaţi

PS Calinic Botoşăneanul are 63 de ani: s-a născut pe 18 noiembrie 1957 în Iaşi, iar în perioada 1964-1974 a urmat primele 10 clase la Şcoala Generală „Ion Creangă“ din Iaşi. A urmat apoi Liceul Electrotehnic nr. 1 din Iaşi, iar apoi şi-a făcut stagiul militar.

A mers la mănăstire imediat după stagiul militar, la Putna, iar patru ani mai târziu a fost tuns călugăr. Cursurile teologice le-a urmat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, iar în 1986 a fost hirotonit diacon, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

În acelaşi an, la hramul Mănăstirii Putna, a fost hirotonit ieromonah. În 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca, iar în 1991, la propunerea I.P.S. Mitropolit Daniel, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A urmat mai apoi cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene şi cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei“ – Iaşi, şi este doctor la specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, dar şi Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu“, ambele la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

PS Damaschin Dorneanul are numai 39 de ani: s-a născut pe 24 iunie 1981 la Dorneşti, judeţul Suceava. A urmat clasele I-VIII în localitate, iar mai apoi Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava, fiind absolvent în anul 2000, iar apoi, în 2004, a devenit absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Cursurile de masterat le-a urmat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, iar doctoratul l-a urmat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, titlul de doctor fiind obţinut în 2019.

Începând cu 2009 a urmat diferite cursuri, printre care şi cel de Management proiecte cu finanţare externă sau cursuri de formare de formatori. În monahism a intrat în 2005, când a fost tuns călugăr la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

A fost hirotonit ierodiacon doar câteva luni mai târziu, pe 25 martie 2006, iar pe 28 aprilie în acelaşi an a fost hirotonit preot. Ulterior, în 2009, a fost hirotesit protosinghel, iar în 2012 arhimandrit.

În 2017 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pe lângă activitatea de cleric, în perioada 2001-2004 a fost redactor la postul de Radio „Trinitas“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, realizând o serie de eminsiuni speciale.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Nopți tropicale la Iași și zile caniculare. Avertismentul meteorologilor

Redacția

Noapte răcoroasă în județul Iași, în plină lună a lui Cuptor. Ce mai urmează

Redacția

Inaugurarea cabinetului parlamentar al deputatului Costel ALEXE (VIDEO)

Redacția
Încarcă...