NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cine este Florin Cîțu, premierul propus de PNL. Scandalurile și averea Ministrului de Finanțe

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu este propunerea PNL pentru funcția de premier al României. El a fost desemnat în Biroul Politic Național al PNL propunerea partidului pentru funcția pe care a deținut-o Ludovic Orban.

Florin Cîțu – propus pentru funcția de premier

Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor este propus de către PNL pentru funcția de prim ministru al României. Conducerea PNL a validat această propunere într-o ședință care a avut loc în după amiaza zilei de miercuri, 9 decembrie 2020. La vot, a fost o singură abținere.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a avut miercuri o discuție cu Klaus Iohannis în care i-a prezentat o listă scurtă cu 3 propuneri de premier. Printre aceștia s-au numărat Nicolae Ciucă, Florin Cîțu și Marcel Boloș. Imediat după a avut loc ședința Biroului Politic Național în care conducerea a validat propunerea de premier.

Florin Cîțu este ministrul Finanțelor. El are o vastă experiență ca finanțist însă în această nouă postură va trebui să dea dovadă și că este un bun manager.

  

A absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University.

A fost economist în cadrul Băncii Naționale a Noii Zeelande (2001-2003) și în cadrul Băncii Europene de Investiții (2003-2005).

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist șef (2006-2007) și șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

Premierul interimar este Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării este premierul interimar, după ce Ludovic Orban și-a depus mandatul. Orban a luat această decizie ca urmare a rezultatului de la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Ludovic Orban a declarat că nu se cramponează de această funcție. Se pare că șeful statului, Klaus Iohannis i-ar fi sugerat să ia această decizie.

Iohannis a dat de înțeles că îl preferă pe Nicolae Ciucă în funcția de prim ministru al României.

Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (sau Scorpionii Roşii) pe care l-a condus în Afganistan şi apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldaţii români au fost combatanţi activi după al doilea război mondial.

Garda de Mediu, în control la pădurea aflată în proprietatea familiei lui Florin Cîțu

Ca orice demnitar care se respectă, Florin Cîțu are o avere considerabilă: o casă și un apartament, un cont la Raiffeisen Bank și un credit de 303.000 euro la ING, dar și multe donații de la părinții săi. Florin Cîţu deţine, împreună cu fratele George, câte 50% fiecare, din 3 terenuri de 1 hectar (teren agricol), 75 hectare (teren forestier) şi 1.250 mp (intravilan).

Toate au fost obţinute prin donaţie de la părinții săi, Elena şi Vasile Cîţu, conform declarației de avere. Mai mult, presa vâlceană scria recent că Instanța i-a retrocedat Elenei Cîțu, mama lui Florin Cîțu, aproximativ 50 de hectare de pădure lângă pârtia de schi din Voineasa.

Cei de la Antena 3 susțin că pământul deținut de Cîțu ar fi fost defrișat. Ar fi vorba de 2472 mc de lemn tăiat. La un hectar sunt 300 de mc într-o pădure de 80-100 de ani.

Florin și George Cîțu au încercat încă din 2014 să atragă investitori pentru a construi un complex turistic format din hotel, pârtie de schi și case de vacanță. Frații Cîțu mai doreau să construiască un ștrand plutitor pe lacul Vidra, care iarna să se transforme în patinoar, precum și un debarcader. De asemenea, în plan mai era un complex comercial, un restaurant, un camping, o tabără de schi, o păstrăvărie și un amfiteatru exterior.

„La Ministerul de Finanțe se face o reorganizare profundă, unde rămân numai cei competenți. Bineînțeles că cei mai puțin competenți încep să atace, să scoată tot felul de povești în spațiul public. Justiția își va spune cuvântul dacă este vreo problemă. Ce face Cîțu la Ministerul de Finanțe îi supără pe aceia care doreau să dețină monopolul. E 100% o răzbunare. Această speță e din 2014, când Florin Cîțu nu avea funcție publică. E în mod evident o încercare de a-l defăima pe unul dintre cei mai eficienți miniștri”, a spus Tănase Stamule, consilierul premierului Ludovic Orban, la Antena 3.

De asemenea, și Virgil Guran, consilier al premierului pe probleme de ordine publică, a declarat la Antena 3, că a vorbit cu Orban şi acesta i-a spus că a dispus verificarea acuzaţiilor care i se aduc ministrului Finanţelor, Florin Cîţu. Cîţu a fost acuzat că ar fi desfiinţat un departament din minister care trebuia să se judece cu părinţii săi.

bzi.ro

Advertisements

Related posts

ADR Piatra Neamț explică stadiul cererii de finanțare depusă pentru modernizarea Palatului Cantacuzino

Marius Parteni

Consiliul Judeţean Iaşi premiat la Gala Premiilor de Excelenţă în administraţie pentru proiectul de reabilitare al Mănăstirii Golia!

Redacția

OPC caută doi comisari. Zeci de posturi sunt scoase la concurs la stat

Redacția
Încarcă...