RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Mitropolia nu se va implica în campania de vaccinare. Ce spun preoții

Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au încercat să vorbească cu mai mulţi preoţi din judeţ în ultima săptămână pentru a vedea ce părere au aceştia despre vaccinare şi ce mesaj le vor transmite credincioşilor. Majoritatea răspunsurilor au ocolit însă întrebarea sau au venit doar sub angajamentul de a discuta neoficial. Răspunsul pentru această atitudine generalizată a clericilor din Moldova a venit în urma slujbelor din această duminică. Mai multe relatări venite pe adresa redacţiei din parohii din judeţ arată că preoţii le-au spus credin­cioşilor că Înaltpreasfinţitul Teofan le-a transmis să nu încerce să ia atitudine în ches­tiunea vaccinării.

Aceeaşi situaţie a fost observată de reporterii „Ziarului de Iaşi“ care au asistat la o slujbă dintr-o parohie mică din judeţul Botoşani, din mediul rural. La finalul acesteia, prelatul le-a transmis enoriaşilor că urmează să înceapă campania de vaccinare şi că a avut loc o videoconferinţă săptămâna trecută cu preoţii, la care a participat şi IPS Teofan.

„Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, ne-a însărcinat să vă transmitem faptul că urmează această acţiune de vaccinare şi ne-a recomandat ca acum, la fel ca la campania electorală, să nu fim de nicio parte, să nu influenţăm pe nimeni, şi mai ales să nu ne substituim cadrelor me­dicale. Fiecare om trebuie să decidă şi să se informeze pentru el“, le-a spus preotul credincioşilor la finalul slujbei.

Discursuri similare au avut loc în mai multe parohii din ţară, inclusiv din municipiul Iaşi, mesajul fiind fundamental acelaşi: oamenii trebuie să decidă singuri, nu trebuie să fie influenţaţi în niciun fel. Mitropolia răspunde, astfel, indirect la întrebarea dacă se va implica activ în promovarea campaniei de vaccinare: dacă o va face, nu va fi prin preoţi.

  

De altfel, la slujba de Bobotează săvârşită la Catedrala Municipală din Iaşi, ÎPS Teofan a răspuns la întrebarea „ce le recomandaţi credincioşilor cu privire la vaccinare?“, adresată de jurnalistul de la Republica, cu „fiecare cu treaba lui; noi cu agheasma, medicii cu vaccinarea“.

În mod oficial, prin faptul că preoţii se află în categoria a II-a în campania de imunizare anti-COVID-19, în momentul de faţă se fac liste la nivelul eparhiilor din ţară cu prelaţii care aleg sau nu să se vaccineze. La o solicitare de clarificări cu privire la sprijinirea campaniei naţionale, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au transmis că susţin poziţia Patriarhiei României, care a precizat recent că a fost dintotdeauna favorabilă vaccinării, dar cu anumite nuanţe.

„În legătură cu «caracterul sigur al actului de vaccinare», cei care au autoritatea profesională şi morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiştii din domeniul medical respectiv. În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit“, a transmis Patriarhia Română.

ziaruldeiasi.ro

Related posts

Alimente și băuturi care scad colesterolul. Include-le în dieta zilnică și vei vedea schimbarea în bine

Redacția

Unde trebuie purtată masca de protecţie şi care sunt excepţiile de la regulă. Precizări MAI, în funcţie de rata de incidenţă

Redacția

Un preot din Suceava, kinetoterapeut în timpul liber: „Dumnezeu m-a pus să stau în genunchi lângă om şi să îl fac sănătos”

Redacția
Încarcă...