RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Cetăţeanul “verde” obligat să plătească pentru că trăieşte eco

Obiceiurile din lumea civilizată nu pot fi adaptate oriunde, chiar dacă au rădăcini sănătoase şi principii clare. O simte pe pielea lui un păşcănean obligat să încheie contract cu societatea de Salubrizare, chiar dacă reciclează de aproape 10 ani.

 

 

  

De loc din Brăteşti, Costică Filip stă acum pe strada Muşatini, din Aerodrom, şi spune că a adoptat acest comportament încă de când s-a mutat în acest cartier. Omul sortează peturile, sticlele, hârtia, cartoanele, cutiile de conserve, chiar şi resturile vegetale, pe care le transportă la un centru de colectare din oraş.  Cu toate acestea, în luna decembrie a anului trecut a fost înştiinţat că va primi amendă dacă nu plăteşte gunoiul.

“Reciclez de vreo 10 ani. Când m-am mutat aici nu mai era nicio casă, şi n venea nimeni să colecteze gunoiul. Aşa am început să reciclez, strâng sticlele separat, hârtia, cartoanele, cutiile de conserve le-am dus la fier vechi, resturile vegetale, frunze, le depozitez într-o groapă în grădină. Din decembrie anul trecut am primit de la Salubritate, că dacă nu fac contract cu ei, îmi vor pune amendă între 1500-2000 lei. Am fost la ei şi le-am spus cum procedez de 10 ani încoace”, ne-a spus Costică Filip.

Unul dintre motivele pentru care a început să recicleze este încercarea de a reduce cât mai mult cheltuielile familiei.  Din acest principiu a renunţat chiar şi la abonamentul de cablu TV şi internet. În februarie anul acesta a fost anunţat de Serviciul de Taxe şi Impozite, că trebuie să plătească 282 lei pentru gunoi.

“Nevasta mea a intrat în şomaj de acum trei ani, acum este fără venit, iar de anul trecut am intrat şi eu în şomaj. Le-am spus că nu am de ce să fac contract pentru că nu am ce să le dau la gunoi. Eu duc gunoaie la centre de colectare, contra cost.  Am primit în februarie o hârtie de la Taxe şi Impozite prin care mi se cere să plătesc anul ăsta 282 lei, la Salubritate. Mi-au zis să fac contract, altfel va trebui să plătesc dublu. Am  fost şi în audienţe la Primărie. A spus Primarul că va modifica hotărârea adaugând şi situaţia celor ca mine, care recicleaz. Venitul meu este de 614 lei pentru două persoane. Am renunţat acum câţiva ani şi la cablu tv, internet şi telefon fix, radio. Am renunţat la toate ca să economisesc”, a mai spus bărbatul.  

Omul a fost şi la Primărie, în audienţe unde i-a explicat primarului care este situaţia. Nu a primit un răspuns concret, însă i s-a promis că acest caz va fi discutat în şedinţa de Consiliu Local care va avea loc mâine.

“În ceea ce priveşte situaţia prezentată de dumneavoastră, despre păşcăneanul care susţine că reciclează gunoiul şi din acest motiv nu ar mai avea nevoie de contract la salubritate, şi nu este de acord nici cu taxa de salubritate, este o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, prin sunt stabilite aceste taxe, acest contract. Conform legii nu există persoane care să nu producă gunoi. Am discutat şi cu domnul Dumea, aceleaşi lucruri mi le-a transmis şi dumnealui. În acelaşi timp, domnul primar spunea că se gândeşte sp ridice această problemă şi în Consiliul Local. Momentan păşcăneanul este sfătuit de noi să îşi facă contract cu EcoSalubritatea, a precizat Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Paşcani.

Conform unor date oficiale, dintre toate țările europene, România reciclează numai 3% din întreg volumul de deșeuri pe care le produce, restul fiind aruncat la groapa de gunoi.

La Paşcani, lipsa reciclării gunoiului este şi cauza pentru care preţul serviciului de salubritate a ajuns să fie atât de ridicat. În mod normal, dacă gunoiul ar fi colectat selectiv, atunci, prin reciclare, cantitatea transportată la depozitul de deşeuri de la Ţuţora Iaşi, ar scădea chiar şi cu 70%.

Astfel că, în aceste condiţii, costurile cu transportul şi depozitarea ar scădea simţitor, direct proporţional cu preţul serviciului de salubritate.

 

 

Related posts

Isărescu vrea scoaterea programului Prima Casă, a titlurilor de stat și a rezervelor minime

Redacția

Primăria Pașcani caută muncitori pentru Serviciul Serǎ şi Administrare Spaţii Verzi

Redacția

Pietruirea de primavară a străzilor începe mai devreme în 2023!

Marius Parteni
Încarcă...