RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Cetatea Câlnic, bijuteria arhitectonică a Transilvaniei

Perioada vacanţei este pe sfârşite, aşa că vă arătăm ce obiective turistice nu ar trebui să vă lipsească de pe lista de vizitat, în scurtul timp rămas.

Cetatea Câlnic din judeţul Alba este o adevărată bijuterie arhitectonică şi un exemplu impecabil de întreţinere a unui monumet istoric. Ridicată la mijlocul secolului al XIII-lea de către saşii transilvăneni, cetatea este înscrisă din anul 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cetatea se află în Câlnic, localitate situată în podişul Secaşelor, nu departe de DN1 care face legătura între Sebeş şi Sibiu. Chiar dacă numărul turiştilor nu se poate compara cu cel de dinainte de pandemie, sunt vizitatori care vin din întreaga ţară pentru a admira edificiul încărcat de istorie.

Codruța Davidaș – custode Cetatea Câlnic: Din luna august am avut mulţi turişti români, din alte ţări mai puţin ca anii trecuţi. Le place că e linişte, e frumos, e o cetate mică, drăguţă, o bijuterie medievală, veche din anul 1269, secolul 13, prima atestare documentară.

  

Cetatea este constituită din două rânduri de ziduri cu traseu oval, întărite cu două turnuri și un bastion. În trecut, ele aveau rolul de a proteja curtea interioară, inima cetătii, în care se află o capelă, o fântână și turnul–locuință sau donjonul.

Folosit în trecut ca spaţiu de locuit, turnul este acum muzeu. Aici sunt expuse colecții valoroase de artă populară și medievală: icoane pe sticlă și lemn, sculpturi, mobilier și costume populare, covoare și textile, obiecte de cult, gravuri, dar şi vechi tipărituri românești și germane.

Pivnița adăpostește o expoziție de obiecte viticole. Impresionante sunt butoaiele imese de stejar care în trecut au aparţinut familiei nobiliare.

Turist: Sunt pasionat de să zic aşa istoria noastră, mai ales partea asta de Transilvania cu cetăţilor fortificate, bisericile fortificate, de arta lor, a fost ceva diferit daţă de ce am văzut în alte părţi ale României.

Cetatea este deschisă zilnic. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

observator

Related posts

Sute de elevi s-au oferit voluntari pentru refacerea pădurilor din județ

Redacția

Confesiunile familiei Preotului Emilian Rotaru: „Omul care nu trece prin încercări, care nu vrea să sufere, ci vrea numai să trăiască bine, este în afara realității duhovnicești”

Redacția

Doi veterani de război din Pașcani, avansați onorific în grad

Oana Cordoneanu
Încarcă...