O echipă de cercetători de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a realizat o cercetare inedită, ale cărei rezultate au fost publicate într-o importantă revistă ştiinţifică – British Journal of Psychology, sub titlul „Behavioural responses to facial and postural expressions of emotion: An interpersonal circumplex approach“.
Echipa româno-olandeză, coordonată de către lect.dr. Violeta Enea, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, a condus unul dintre primele studii ştiinţifice internaţionale care investighează felul în care ne comportăm faţă de alţi oameni în funcţie de emoţiile pe care ei le afişează.
„O parte dintre rezultatele studiului au fost cele aşteptate, confirmând şi studii anterioare: atunci când vedem persoane al căror chip sau postură sugerează fericire, tindem să avem o atitudine prietenoasă şi încrezătoare faţă de ei. Pe de altă parte, studiul a relevat că răspundem neprietenos nu doar faţă de cei care par furioşi, ci şi faţă de persoanele care transmit teamă, fie prin expresia facială, fie prin postură“, au precizat reprezentanţii echipei de cercetare.
Ei au mai descoperit şi că dacă teama nu este foarte intensă s-a remarcat o tendinţă de implicare, prin oferirea de ajutor, din partea celui care răspunde, însă când teama a fost foarte puternică, răspunsul a fost o atitudine rece şi defensivă.
„Cel mai favorabil reacţionăm, aşadar, faţă de expresiile faciale şi posturale de fericire, dar tot un răspuns comportamental favorabil avem şi atunci când detectăm tristeţe în postura cuiva“, a precizat lect.dr. Violeta Enea, unul dintre cei doi autori principali ai studiului.
Până în prezent nu a existat la nivel internaţional un studiu care să arate felul în care oamenii răspund la emoţiile celor din jur, aşa cum pot fi descifrate de pe chip sau din postură.
Reprezentanţii echipei de cercetare de la UAIC au spus că studiul a implicat 101 studenţi de la Facultatea de Psihologie cu vârsta cuprinsă între 20 şi 31 de ani şi a cuprins două experimente – unul în care participanţii la studiu răspundeau la emoţii faciale, apoi la cele emise de corpuri.
„Cercetarea a urmărit fidel un studiu anterior al echipei olandeze, realizat pe studenţi olandezi şi germani, pentru a putea compara rezultatele“, au spus organizatorii.
Prin faptul că cercetarea a fost realizată în două culturi diferite s-au putut trage şi o serie de concluzii bazate pe backgroundul cultural al participanţilor.
„În timp ce olandezii au considerat că ar fi dominanţi, încrezători, faţă de oamenii furioşi, participanţii români au fost submisivi, supuşi. Pentru că cercetările anterioare au indicat că victoria este asociată cu comportamentul dominant şi înfrângerea cu cel submisiv, se pare că participanţii români anticipează că nu vor ieşi învingători dintr-o confruntare cu o persoană cu faţa furioasă. Una dintre explicaţiile posibile ar putea consta în faptul că românii sunt mai preocupaţi cu menţinerea ierarhiilor sociale, ceea ce are legătură cu trecutul comunist al românilor, obişnuiţi să fie obedienţi pe vremea comunismului“, a precizat lect.dr. Violeta Enea.
Studiul invocă şi alte cercetări efectuate în România la peste un deceniu de la căderea comunismului care au arătat că ideologia comunistă era încă intactă şi se transmitea tinerelor generaţii.
Sursa: ziaruldeiasi.ro