NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA CASTELUL STURDZA de la Miclăușeni

Iubitorii de film sunt invitați la două seri speciale, alături de Irina-Margareta Nistor, invitatul special al Caravanei. Caravana celor 100 de filme ajunge la Castelul Sturdza, pe 7 și 8 septembrie, cu filmele: Ștefan Luchian (regia Nicolae Mărgineanu) și Viața nu iartă (regia Iulian Mihu și Manole Marcus).

 

  

Vizionarea filmelor se va face după programul Caravanei, care include Expoziția și documentarul AGERPRES, dedicate Centenarului Marii Uniri.


 
Program Centenarul Filmului Românesc:

7-8 septembrie 2018, comuna Butea, Castelul Sturdza de la Miclăușeni
Vineri, 7 septembrie 2018
17.00 – Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție
20.30 – Proiecția filmului – Viața nu iartă (regia: Iulian Mihu, Manole Marcus). Prezintă: Irina-Margareta Nistor
Sâmbătă, 8 septembrie 2018
17.00 – Proiecția filmului documentar AGERPRES – Marea Unire, România la 100 de ani
20.30 – Proiecția filmului – Ștefan Luchian (regia: Nicolae Mărgineanu). Prezintă: Irina-Margareta Nistor
Invitatul special la cele două proiecții este Irina-Margareta Nistor, consultantul și ambasadorul proiectului.

INTRAREA LA EVENIMENTELE CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC ESTE LIBERĂ.

COMUNA BUTEA ȘI CASTELUL DE LA MICLĂUȘENI INTRĂ PE HARTA CELOR 100 DE LOCALITĂȚI DIN CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC


În calitate de primar al comunei Butea, pe raza căreia se află acest loc minunat, Castelul Sturdza, salut inițiativa organizatorilor acestui eveniment remarcabil, inspirat  de Anul Centenar. Caravana Centenarului Filmului Românesc nu este doar un act artistic, care readuce în atenția publicului cinefil creații reprezentative ale cinematografiei din România și Republica Moldova, ci este și un act de unitate în identitatea națională. Suntem încântați și onorați să fim, alături de Castelul Sturdza din Miclăușeni, gazdele acestui eveniment și să așezăm împreună încă două borne pe harta circuitului cultural al celor 100 de filme, precizează Primarul comunei Butea, Anton Anti.

Primăria Butea și Castelul de la Miclăușeni sunt instituții partenere în cadrul evenimentelor Centenarului Filmului Românesc, desfășurate între 7 și 8 septembrie la Castelul Sturdza.

DESPRE EXPOZIȚIE

Expoziția Fotografică România: Evoluție va putea fi văzută în cadrul caravanei și va cuprinde unele din cele mai importante momente din Arhiva Fotografică AGERPRES, dedicată Marii Uniri.

DESPRE FILME
Ștefan Luchian (1981)
Filmul Ștefan Luchian este o minunată parabolă care descoperă condiția artistului, care se definește prin suferință. Pictorul Ştefan Luchian este cunoscut după nume de multă lume, dar foarte puţini au aflat de povara durerii pe care a dus-o, de lipsurile materiale, de invidia răzbunătoare a colegilor de breaslă, de iubita care l-a trădat şi s-a căsătorit cu altul și, în sfârșit, de boala cruntă care l-a silit să stea o lungă perioadă imobilizat la pat şi să picteze cu penelul legat de antebraț din cauza paraliziei.
Pelicula prezintă viaţa pictorului fără a insista pe detalii biografice, întrucât insistă asupra condițiilor vitrege în care un Creator a știut să-și înveșnicească opera artistică.

Viața nu iartă (1957)
Viața nu iartă este filmul de debut al regizorilor Iulian Mihu şi Manole Marcus. Pelicula cinematografică este o ecranizare a povestirilor Moartea tânărului cu termen redus, Întoarcerea tatei din război şi Pe câmpia de sânge a Mărăşeştilor, de Alexandru Sahia. Inspirat din opere literare și din realități imediate, filmul prezintă războiul în toată mizeria lui fizică şi morală, spunând adevăruri dureroase.
Este un film cețos, care abundă de prim-planuri, gros-planuri și filmări speciale, care constituie un punct de cotitură în istoria cinematografiei românești.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT ÎN DESCHIDERE
Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.
Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE CASTELUL STURDZA
Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un important monument istoric de artă gotică, dar și un simbol al forței și al rezistenței. Construit între anii 1880-1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, născută Ghica, castelul are o poveste tumultuoasă, întrucât a rezistat războiului și a fost la un pas de distrugere în urma mai multor incendii. În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere. Între anii 1960-1968, Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici funcționând și școală specială. În pofida năpastelor, edificiul a fost renovat, iar o parte a complexului devenit muzeal a fost adaptat unui sistem hotelier.
Din 2001, de când castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-au făcut ample lucrări de renovare care au avut ca scop conservarea timpului istoric de care aparține monumentul arhitectural, care pare rupt dintr-un film dedicat României Mari. Drept urmare, în anul 2003, regizorul Sergiu Nicolaescu a turnat aici câteva scene din filmul Orient Express.
   
DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

  Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

articolul integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Sfântul Ilie Tesviteanul – tradiții și obiceiuri, la români

Redacția

Expoziție dedicată sărbătorilor pascale la Clubul Copiilor

Răzvan Grecu

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site