RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Celebrul Castel „Sturdza” de la Miclăușeni, a fost redeschis publicului. Povestea Castelului de la Miclăușeni este una specială în toată Europa

Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni, județul Iași, a fost redeschis publicului. Ce reguli, impuse de criza coronavirus, trebuie să respecte turiștii! Intrarea în castel se va face din oră în oră. Vizitatorii vor purta mască de protecție și își vor dezinfecta mâinile. Vor fi purtate mănuși de unică folosință. Accesul se va permite pentru cel mult 20 persoane simultan. Vizitarea Castelului de la Miclăușeni va dura cel mult 1 oră și se va efectua conform unui flux de vizitare unidirecțional, pentru a facilita menținerea distanței fizice. Dincolo de toate acestea, proprietarul (Mitropolia Moldovei și Bucovinei – n.r.) le-a pregătit o serie de surprize, atât ca evenimente, dar și culinare tradiționale, celor care vor ajunge în locul care are o poveste și o istorie unică în toată Europa

Veste bună pentru turiști. Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni, județul Iași, a fost redeschis publicului (de sâmbătă, 23 mai 2020 – n.r.). Desigur, vizitatorii trebuie să respecte un set de reguli, impuse de criza coronavirus. Dincolo de toate acestea, proprietarul (Mitropolia Moldovei și Bucovinei – n.r.) le-a pregătit o serie de surprize, atât ca evenimente, dar și culinare tradiționale, celor care vor ajunge în locul care are o poveste și o istorie unică în toată Europa.

Ce reguli, impuse de criza coronavirus, trebuie să respecte turiștii după redeschiderea celebrului Castel „Sturdza” de la Miclăușeni

Redeschiderea Castelului „Sturdza” de la Miclăușeni este o veste foarte bună pentru public. Cu toate acestea, turiștii care vor alege să ajungă în istoricul loc trebuie să respecte un set de reguli pe fondul crizei de coronavirus. Astfel, intrarea în castel se va face din oră în oră, cu respectarea următoarelor reguli de conduită preventivă: vizitatorii vor purta mască de protecție și își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în castel, dar și la toaleta publică. Aceștia vor primi la intrare papuci de unică folosință, pe care îi vor purta pe toată durata vizitei și pe care îi vor arunca într-o pubelă special amenajată în acest scop.

Accesul vizitatorilor în castel se va permite pentru cel mult 20 de persoane simultan, reprezentând 40 la sută din capacitatea maximă a spațiului, și se va respecta distanța fizică de minimum 2 metri între oricare două persoane. Vizitarea castelului va dura cel mult 1 oră și se va efectua conform unui flux de vizitare unidirecțional, pentru a facilita menținerea distanței fizice.

  

„Vă rugăm, nu atingeți suprafețele din castel (uși, pereți, mobilier)! Orice monument este constituit din materiale foarte vechi și extrem de sensibile la interacțiunea cu substanțe chimice. Specialiștii în domeniul patrimoniului cultural recomandă protejarea acestuia prin păstrarea distanței, nu cu alcool sau clor”, subliniază cei de la Miclăușeni.

Preparate boierești pentru cei care vor să ia masa, după redeschidere, la Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni

De asemenea, cei care ajung la Castelul „Sturdza” de la Miclăușeni au ocazia să ia masa în acest loc. Pe de altă parte, parcul de aproximativ 30 de hectare este un loc propice pentru plimbare prin natură. Toate produsele oferite sunt preparate tradițional, fără aditivi, conservanți sau potențiatori de gust. Oricine se poate înfrupta cu pască, sărmăluțe moldovenești, răcitură de purcel, pui întreg la cuptor cu ierburi aromate, mușchiuleț afumat, pâine de casă, zacuscă de vinete sau hribi. Pentru că vizitarea parcului ramâne în continuare gratuită, turiștii sunt încurajați să susțină Castelul prin cumpărarea unui suvenir sau a preparatelor pregătite, în regim „to go”. Este vorba de înghețată de casă regală, după rețeta Principesei Margareta, prăjituri de casă sau zacuscă tradițională.

Misterele de la „castelul blestemat”, anume „Sturdza”, de la Miclăușeni

Acesta a fost ridicat între anii 1880-1904 chiar de Gheorghe Sturdza, pe locul unui vechi conac boieresc. Totuși, începutul adevărat pentru ceea ce se află astăzi în această zonă pleacă, din negura vremurilor, de la începutul anului 1400. Astfel, Castelul Miclăușeni reprezintă o bijuterie arhitectonică, în stil neogotic. Totuși, momentele dramatice și pline de intensitate ale trăirilor umane i-au marcat trecutul și au facut ca, generic, să fie supranumit „castelul blestemat”. Incendiul nimicitor care l-a devastat, distrugerea sa cu brutalitate de către soldații ruși, iar după instaurarea Regimului Comunist în România, transformarea în școală – cămin pentru copiii cu handicap psihic sunt doar câteva din momentele deosebite prin care a trecut monumentul.

Castelul Miclăușeni, restaurat și transformat în spațiu pentru manifestări culturale și turistice

Dincolo de toate aceste evenimente furtunoase și încărcate de urcușuri și coborâșuri, în această perioadă, Castelul de la Miclăușeni are un viitor frumos, cu totul și cu totul special, demn de istoria sa. Astfel, administrat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB), acesta urmează să intre într-un amplu proces de restaurare și reabilitare, având în vedere starea avansată de degradare în care se găsea. Mai mult, aici au loc evenimente culturale și educaționale, iar monumentul este complet redeschis publicului.

„Este vorba despre un monument cu un istoric aparte. Noi ne bucurăm de faptul că, în ultimul timp, nu doar castelul, ci și întreg ansamblul este foarte vizitat, iar calitatea persoanelor care ne trec pragul este una deosebită. Prin proiectele pe care le are, atât Mitropolia, cât și mănăstirea din acest areal, aici au loc din ce în ce mai multe activități, programe culturale sau educaționale. Pot veni oameni care să participe la tabere sau ateliere”, povestea pentru reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI), Sebastian Marcoci, ghidul oficial al castelului.

BZI

Related posts

Tezaur descoperit în comuna Miroslava

Redacția

Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” face înscrieri pentru fanfara “Trubadurii”

Teona Gherasim

Sâmbătă, pelerinaj de Florii în centrul Pașcaniului

Ema Roman
Încarcă...