RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Celebru profesor de la Cuza, acuzat că ar fi ”furat” fata unui medic, șef de secție la Spiridon

“Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi o dramă familială pe cât de uluitoare, pe atât de neînţeles. Un profesor universitar ieşean de renume este acuzat de un cunoscut medic că i-ar fi „furat” fata în vârstă de 17 ani jumătate.

Copila a apelat ea însăşi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC), invocând că nu mai vrea efectiv să locuiască cu mama şi cu tatăl ei vitreg, ci cu naşul său de botez, renumitul psiholog şi universitar Ion Dafinoiu, fost decan al Facultăţii de Psihologie de la Universitatea „Al.I. Cuza”, dar şi preşedintele al Colegiului Psihologilor din România. Chestionaţi despre cum poate un minor pleca de acasă la altcineva, cu acordul instituţiilor statului, oficialii DGASPC prezintă prevederi legale care îi strâng în spate pe părinţi: de la 10 ani, orice copil are acest drept. Mama mai are un motiv de revoltă: DGASPC nici măcar nu a chemat-o la audieri când a luat decizia plasării provizorii a fetei.

  

Povestea mamei care şi-a pierdut copilul în prag de majorat este una de-a dreptul şocantă. Medicul V.L., şeful unei secţii a Spitalului „Sfântul Spiridon” (îi vom proteja identitatea având în vedere fiica minoră), spune că, de o lună, fiica sa a părăsit domiciliul şi s-a mutat cu naşul său, prof. Ion Dafinoiu, şi soţia acestuia. Fata a fugit de acasă, conform mamei, pe 28 iunie, în ziua înmormântării bunicii sale, luând cu ea bijuteriile şi banii lăsaţi de bătrână. Timp de patru zile mama nu a reuşit să dea de ea, iar în cele din urmă a mers la poliţie să-i anunţe dispariţia. „Aveam tutela completă a fetei pentru că tatăl ei, din Japonia, mi-a cedat-o acum mulţi ani, pentru a putea călători fără să fie necesară o procură. În momentul în care mama a decedat, pe 26 iunie, fiica mea nu a vrut să vină la înmormântare şi, când m-am întors, după masa de praznic, ea nu mai era, iar din casă dispăruseră banii şi bijuteriile. Patru zile nu am ştiut unde este copilul. Am sesizat poliţia, care iniţial mi-a zis că aşa sunt tinerii din ziua de azi, nu mai vin acasă la o anume oră, că eu sunt prea strictă… Ulterior, au căutat-o şi a fost găsită acasă la naşul ei”,povesteşte mama fetei.

V.L. spune că, în cele patru zile, familia care i-a primit copilul acasă nu a anunţat-o că este la ei. Abia în după-amiaza în care a decis să anunţe autorităţile, naşul fetei l-a sunat pe actualul soţ al femeii să-i dea vestea. Când, în cele din urmă, s-a aflat unde se află tânăra, aceasta a spus că nu-şi doreşte să se întoarcă la mama sa, şi că preferă să rămână la familia Dafinoiu.

“Deci, dată la altă familie pentru că eu o cert”

Femeia reclamă atitudinea celor de la Protecţia Copilului, care, după ce au aflat de caz, nu au luat legătura cu ea pentru a o chestiona, reuşind să vorbească cu aceştia doar după ce s-a prezentat din proprie iniţiativă la Direcţie. „Ea a zis că nu vrea să stea cu mama pentru că o ceartă şi, prin urmare, a fost sesizată Protecţia Copilului. După câteva zile, am aflat că urmează o întâlnire la DGASPC, la care eu nu fusesem solicitată să merg, pentru a discuta despre ce se va întâmpla cu ea în continuare. Am mers şi eu, fără să fiu chemată, şi ne-am întâlnit toţi. Atmosfera a fost extreme de rece, se comportau ca şi cum le eram duşman. După ce au discutat cu fiecare dintre noi, reprezentanţii Protecţiei Copilului au decis ca fata să locuiască deocamdată la naşi, până instanţa se va pronunţa asupra poveştii. Deci a fost dată la o altă familie din cauza faptului că eu o cert, pentru că refuză să vină acasă”, a mai spus mama.

Medicul spune că este intrigat pe atitudinea de neînţeles a profesorului Dafinoiu, întrucât înainte cu doar câteva zile de a-i lua copilul acesta o îmbărbăta la înmormântarea mamei, iar relaţia dintre ei părea bună. Mai mult, aceasta susţine că fiica sa refuză să-i vorbească, iar familia la care se află are o atitudine foarte tăioasă în ceea ce o priveşte. Mama consideră că plecarea copilului şi decizia reprezentanţilor DGASPC este absurdă, întrucât aceasta nu a fost niciodată violentă cu fiica sa, şi că singurul argument care i s-a adus este acela că fata se opune întoarcerii la domiciliu. Discuţiile dintre mamă şi fiică ar fi început în urmă cu câţiva ani, după ce fata ar fi căpătat obiceiul de a sustrage bunuri din casă şi de a chiuli de la şcoală, fiind şi exmatriculată din această cauză, dar că acestea reuşeau totuşi să ajungă mereu la o înţelegere. „Nu înţeleg care sunt motivele pentru care unei mamei în deplinătatea facultăţilor mintale, care nu a abuzat copilul, care are condiţiile material suficiente încât să îi asigure un trai mai mult decât decent, pur şi simplu i se ia copilul pentru simplul motiv că nu vrea să fie certat”, a mai povestit V.L.

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Bilanţ după o lună de cursuri, în județul Iași: 131 de profesori şi elevi au COVID

Oana Cordoneanu

Costel Corduneanu, trofeu într-un dosar-fiasco. Condamnare de râsul lumii

Redacția

Numeroase avarii în rețeaua de energie electrică din Moldova

Redacția
Încarcă...