O serie de localităţi din mediul rural ridică lună de lună probleme celor de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Indiferent de măsurile pe care angajaţii serviciului public de ocupare le realizează, scăderea ponderii şomerilor în aceste comune se dovedeşte a fi o misiune imposibilă.
„Campioană” la procentul de persoane fără un serviciu este comuna Ciohorăni. Aici nu mai puţin de 213 de locuitori apţi de muncă preferă să stea acasă sau să beneficieze de ajutor social decât să se angajeze. Ponderea calculată de cei de la AJOFM Iaşi aici este de 18,4%. Pe locul al doilea se situează tot una dintre cele mai mari comune din judeţ, Mădârjac, unde sunt înregistrate 126 de persoane şomere, ceea ce a dus la o pondere de 16,8%. Locul al treilea este ocupat de comuna Dolheşti, în care ponderea celor care nu au serviciu este de 15,09% din totalul populaţiei active. „Comune în care se mai înregistrează ponderi ridicate ale şomerilor la finalul lunii trecute sunt Hărmăneşti, cu 14,9 şi Mironeasa, cu un procent de 13,9%”, a precizat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Localităţi cu doar 20 de şomeri
La polul opus se află o serie de comune în care ponderea şomerilor în populaţia activă nu ajunge la nici măcar un procent. Cel mai bine este clasată comuna Oţeleni, unde sunt înregistrate doar 20 de persoane fără un loc de muncă, fapt care a dus la o pondere de 0,4%. Tot 20 de şomeri sunt înscrişi în evidenţele instituţiei şi din comuna Roşcani, unde ponderea este de 0,6%, alţii 20 fiind din Plugari, localitate unde procentul ajunge la 0,7%.
Lipsa acută de investiţii în zonele rurale ale Iaşului constituie motivul principal pentru numărul mare de şomeri din aceste localităţi. Infrastructura deficitară este, conform edililor, una dintre cele mai importante cauze ale acestui lucru. Cu toate acestea, pentru şomerii din mediul rural există şi posibilitatea angajării la distanţe mai mari de localitatea de domiciliu. Cu toate că acele persoane care sunt dispuse să semneze contracte de muncă în localităţi aflate la peste 50 de kilometri de casă sau care şi-ar schimba şi domiciliul primesc sprijin financiar de la bugetul de stat, această opţiune nu este agreată de şomerii ieşeni.
În ceea ce priveşte localităţile urbane, Iaşul are cea mai mică pondere a şomerilor. În municipiu este înregistrat un procent de 1,07%. De asemenea, în Târgu Frumos procentul este de 1,09,%, la Paşcani de 2,49%, la Podu Iloaiei de 4,03%. Cea mai mare pondere a şomerilor este calculată în Hârlău, aceasta fiind de 5,67%.
sursa evenimentul de iasi
Citește și: {loadposition articlescategoryload}