NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Târgu Frumos

Cel mai bogat functionar ramane fara avere. Statul a demarat confiscarea banilor

Institutiile statului s-au pus pe capul celui mai bogat functionar din administratia locala. Dupa ce presa ieseana, in special cotidianul BUNA ZIUA IASI, a relatat modul dubios in care acesta a facut avere folosindu-se de domeniul public, institutiile de control au inceput cercetarile. Astfel, prima institutia care a demarat masuri in legatura cu modul in care s-a imbogatit Mihai Tucan fostul secretar al orasului Targu Frumos a fost Camera de Conturi. 

 
Aceasta institutia a stabilit ca Mihai Tucan dar si firmele sau intreprinderile individuale patronate de familia sa au incasat subventii europene folosind terenuri aflate in domeniul public al orasului. Adica a depus la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) documente in care arata ca are in folosinta terenurile orasului Targu Frumos. In acest mod a reusit sa incaseze subventii europene de aproape 100.000 euro. Camera de Conturi a stabilit insa ca o buna parte din acesti bani se cuvin statului. Asta deoarece Tucan s-a folosit de aceste terenuri aflate in domeniul public fara sa plateasca redeventa sau chirie conform Legii. Inspectorii au calculat ca din aceste motive Tucan datoreaza Primariei orasului Targu Frumos peste 500 milioane lei vechi. Recent insa acesta a fost verificat si de Directia Regionala de Finante. Au demarat verificari atat cu privire la veniturile realizate de persoanele fizice Mihai si Mariana Tucan cat si societatile comerciale sau intreprinderile individuale patronate de cei doi. Deocamdata au fost finalizate cercetarile numai cu privire la veniturile realizate de cele doua persoane fizice Mihai si Mariana Tucan iar fiscul a stabilit ca din banii obtinuti trebuie sa plateasca statului 1 miliard de lei vechi. In urmatoarea perioada vor fi finalizate verificarile la societatile comerciale ale familiei Tucan. 
 
Plangere penala
 
Totodata procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi au demarat cercetarile pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Asta deoarece s-a constatat ca in calitate de secretar al orasului Targu Frumos acesta a redactat si semnat o serie de documente care i-au adus o serie de foloase materiale atat pentru sine cat si familiei sale. De asemenea avand atributii in aplicarea legilatiei privind fondul funciar Tucan a facut tot posibilul ca terenuri care trebuiau sa fie date mostenitorilor victimelor fostului regim comunist sa ajunga in proprietatea sa. Le spunea mostenitorilor ca le rezolva mai rapid dosarul de retrocedare iar acestia se lasau usor convinsi sa-i vanda lui Tucan drepturile asupra suprafetelor respective chiar inainte de eliberarea titlurilor de proprietate. 
 
Astfel ii convingea pe cetatenii respectivi sa-l mandateze in vederea obtinerii titlurilor de proprietate pentru terenurile respective. Ulterior in calitate de mandatar cumpara aceste terenuri. Adica mandatarul Mihai Tucan vindea terenurile catre persoana fizica Mihai Tucan. Prin urmare pe contractele de vanzare-cumparare Mihai Tucan semna si la rubrica rezervata vanzatorului si la cea pentru cumparator. De aceea este anchetat pentru conflict de interese.
 
"Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima", se arata in articolul 253 din Codul Penal, care se refera la conflictul de interese.
 
Astfel, unul dintre contractele vizate se refera la o suprafata de 13.400 metri patrati pe care urma sa-i primeasca o anume Eugenia Chifor din Bucuresti. "Mandatarul" Tucan si-a vandut acest teren cu 1.200 lei, pleasca curata. Un alt contract se refera la o suprafata de 4 hectare pe care urma sa o primeasca o anume Elena Chelarescu din municipiul Iasi. Tucan si-a vandut acest teren cu 4.745 lei. 
 
Citește și: {loadposition articlescategoryload}
Advertisements

Related posts

Foișor inaugurat în muzică de fanfară la Târgu Frumos (Video)

Redacția

Se caută manager pentru spitalul de Boli Cronice „Sfântul Ioan” din Târgu Frumos

Ema Roman

Premii pentru elevii de la Liceul Special „Moldova“ din Târgu Frumos

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site