RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Cel mai bătrân candidat la alegerile locale are 100 de ani, iar cel mai tânăr 23 de ani. Câţi alegători sunt înscrişi în Registrul electoral

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat marţi că 18.025.324 de alegători, din care 942.730 sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, au fost înscrişi în Registrul electoral la alegerile din 9 iunie. El a precizat că cel mai tânăr candidat are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a mai spus că la alegeri se vor deschide în dimineaţa zilei de 9 iunie 18.968 de secţii de votare în ţară şi un număr record în străinătate, 915 de secţii, faţă de aproximativ 450 câte au fost organizate la scrutinul din 2019.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a declarat în cadrul unei conferinţe de presă privind modul de desfăşurare a votului din 9 iunie că la acest scrutin vor fi aleşi 3186 de primari ai localităţilor şi Primarul general al Capitalei precum şi consilierii locali şi judeţeni.

Pe 9 iunie vor fi aleşi şi cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European. “Aceste înalte demnităţi vor fi în competiţie şi în această competiţie s-au înscris un număr total de 207.389 de candidaţi. 11.500 persoane candidează pentru Consiliile Judeţene, respective CGMB, iar pentru funcţiile de primari candidează un număr de 11.386 de persoane”, a spus Toni Greblă.

Preşedintele AEP a prezentat mai multe date statistice privind alegerile din 9 iunie.

  

Astfel, 9776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în rural şi 12,36% în mediul urban. Greblă a precizat că cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale şi europarlamentare are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, seniorul candidaţilor, are 100 de ani. “Avem, de asemenea, doi candidaţi la alegerile locale de 95 de ani, doi candidaţi de 94 de ani”, a completat el.

Şeful AEP a afirmat că pentru alegerile la Parlamentul European s-au înscris 494 de candidaţi, dintre care 167 sunt femei, cee ace repreizntă 33,81% din total, un procentaj un pic mai bun decât cel de la alegerile locale.

continuare pe observator

Related posts

ANALIZĂ: Arsenalul de tactici folosite de AUR pentru a intra în Parlamentul de la Chișinău. Atacuri la adresa proeuropenilor și ridicări la fileu pentru trasoarele Kremlinului

Redacția

Scandal în Camera Deputaților pe data alegerilor

Redacția

Campanii de punere în legalitate, în vederea exercitării dreptului la vot

Redacția
Încarcă...