Preparatele din lavandă sunt adesea considerate un mare ajutor în caz de migrene, balonări sau insomnii. Levănțica reduce stările de anxietate, simptomele depresiei, ameliorează tulburările digestive, dar și durerile nevralgice și reumatismele. Citește mai jos cum se face ceai de lavandă și care sunt beneficiile consumului regulat.
Lavanda este folosită încă din antichitate datorită calităților ei aromatice. În trecut, aceasta era folosită pentru parfumarea hainelor și a băilor, mai ales că, numele său provine de la cuvântul latin “lavare” și înseamnă “spălare”.
Ceai de lavandă – mod de preparare
Se pregătește din patru linguri de lavandă uscată și 500 ml de apă. Se fierb împreună pentru cinci minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă câte o cană după fiecare masă principală. Ceaiul poate fi îndulcit cu puțină miere.
Infuzie de lavandă
Este nevoie de 2 lingurițe de flori de lavandă și 150 ml de apă fiartă. Lavanda se adaugă într-o cană de apă și se lasă la infuzat în cana acoperită pentru 5-10 minute. Infuzia de lavandă se poate consuma de până la 3 ori pe zi, în funcție de afecțiuni.
Tinctură de lavandă
Tinctura se pregătește din 100 de grame de flori uscate și 500 ml de alcool de secară. Se pun într-un recipient și se lasă la macerat pentru două săptămâni. Tinctura obținută se pune în sticluțe mici, închise la culoare și se depozitează într-un loc răcoros.
Lavanda – proprietăți
- Antiseptice;
- Antispastice;
- Sedative;
- Hipotensoare;
- Diuretice;
- Sudorifice;
- Carminative;
- Relaxante;
- Anticolitice;
- Relaxante;
- Anxiolitice;
- Analgezic;
- Antitumoral.
Citiți mai multe detalii pe libertatea.ro