NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Ce se întâmplă dacă un profesor se infectează? Cele patru scenarii de suspendare a orelor

În funcţie de numărul de clase la care predă profesorul sau numărul de cadre didactice cu care a intrat în contact, scenariile merg de la suspendarea orelor la o clasă până la suspendarea orelor în întreaga şcoală. Aceste măsuri se aplică pentru cadrele didactice infectate dupa începerea şcolii. În privinţa elevilor, cursurile la o clasă se suspendă când apare un caz. Dacă sunt trei cazuri în clase diferite, şcoala se închide pentru 14 zile.

La nivelul judeţului Iaşi, în acest moment, sunt deja 8 cadre didactice de la şase unităţi de învăţământ preuniversitar din Iaşi identificate cu Covid-19, trei dintre acestea fiind spitalizate, iar cinci în carantină sau izolare. Cu toate că există la acest moment două unităţi de învăţământ cu câte două cazuri, la Colegiul „Adamachi” şi Şcoala Gimnazială Voineşti, acestea nu sunt deocamdată încadrate la numărătoarea de cazuri care ar putea duce la închiderea şcolii şi mutarea orelor exclusiv în mediul online.

Conform precizărilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, numărătoarea cazurilor începe practic de ieri, iar specificaţia conform căreia şcolile se închid la mai mult de trei cazuri de îmbolnăviri se aplică doar în rândul elevilor, condiţia fiind aceea ca aceştia să fi intrat în contact cu colegii sau profesorii lor. Conform ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării, „în cazul apariţiei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de DSP/DSPMB împreună cu directorul unităţii de învăţământ”, iar decizia de suspendare a cursurilor se va lua la nivel local. Astfel, această decizie de suspendare poate fi aplicată doar la nivelul unei clase din unitatea de învăţământ, pe o perioadă de 14 zile, în cazul în care se îmbolnăvesc un elev sau doi. În cazul apariţiei în rândul elevilor a mai mult de trei cazuri din clase diferite de la aceeaşi unitate, şcoala se închide pentru 14 zile de la debutul ultimului caz.

Cadrele didactice intră în alte scenarii

  

Numărătoarea de cazuri, conform ordinului menţionat anterior, nu ia însă în considerare şi cadrele didactice. Pentru aceştia sunt propuse patru scenarii diferite, în funcţie de numărul de clase cu care a intrat în contact.

Scenariul 1 se aplică atunci când un cadru didactic a predat doar la o singură clasă şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice. Pentru această situaţie se vor suspenda doar cursurile de la clasa care a intrat în contact cu profesorul.

Scenariul 2 se aplică când un cadru didactic a intrat în contact cu o singură clasă, dar şi cu alţi profesori din unitatea de învăţământ. În această situaţie se supendă cursurile clasei respective, iar cadrele didactice care au interacţionat cu profesorul „pozitiv” vor intra în izolare.

Scenariul 3 se aplică când cadrul didactic a predat la mai multe clase, dar nu a intrat în contact cu colegii săi sau a intrat în contact cu un număr mic de colegi, în acest caz suspendându-se cursurile claselor unde profesorul a predat, iar contacţii direcţi vor intra în izolare.

Scenariul 4 este cel mai grav, presupunând ca un cadru didactic să fi predat la mai multe clase şi să fi intrat în contact cu mulţi colegi. În acest scenariu cursurile se suspendă în întreaga unitate şcolară, doar personalul de curăţenie şi cel care asigură paza urmând să îşi continue activitatea, în cazul în care nu au fost contacţi direcţi.

La nivelul judeţului, înainte de începerea propriu-zisă a şcolii, au fost identificate, în rândul profesorilor, două cazuri la Colegiul „Adamachi”, două la Şcoala Gimnazială Voineşti şi câte un caz la Colegiul „Negruzzi”, la Liceul „Miron Costin” Paşcani, la Liceul „V. Madgearu” şi la Colegiul „Gh. Asachi”.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Telefonul, tableta şi ghiozdanul ca o ghiulea fac ravagii: o treime dintre copiii români suferă de o boală cronică

Redacția

Mergeţi la medic până la ora 9 sau după ora 13 dacă nu vreţi să vă scoată peri albi cardul de sănătate

Redacția

Un medic clujean își strigă revolta: „Ne punem sănătatea în pericol pentru oameni iresponsabili și mincinoși”

Redacția
Încarcă...