RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Ce se întâmplă cu apa potabilă pe care o consumă populația din judeţul Iași

Mai multe persoane din diferite zone ale județului Iași, dar și din municipiu, au sesizat că apa de la robinet nu mai este deloc așa cum erau obișnuiți să fie. Oamenii spun că, în ultima perioadă, în diferite ore ale zilei, atunci când deschid robineții, apa este tulbure și prezintă o culoare înnegrită care le dă mari îngrijorări. Mai ales în această perioadă de pandemie, cetățenii sunt îngrijorați că s-ar putea îmbolnăvi chiar de la apa utilizată și băută zi de zi. Reprezentanții operatorului ApaVital explică însă faptul că este vorba doar despre cazuri punctuale și nu poate fi vorba despre situații care pot duce la îmbolnăvirea populației. Cât timp apa este tulbure, este recomandat să nu fie consumată și nici măcar utilizată la mașinile de spălat

Mai mulți ieșeni s-au speriat când au observat că apa de la robinet a devenit tulbure și au devenit nesiguri de apa curentă. Atât în județul Iași, mai ales în aglomerarea urbană Pașcani, dar și în diferite zone din orașul Iași, cetățenii au sesizat că, în ultimele zile, la diferite ore, apa care curge de la robinet nu mai are calitățile ei normale, ci are un aspect întunecat, uneori de culoare verzuie sau chiar roșiatică. Asta a dus la îngrijorarea multor persoane, care preferă să consume apă îmbuteliată la PET. Reprezentanții operatorului ApaVital explică însă faptul că astfel de situații sunt unele care pot veni în urma unor lucrări realizate la rețeaua de furnizare sau pot fi chiar probleme la rețelele interioare ale consumatorilor finali.

Pe parcursul intervențiilor la rețea, în cazul avariilor sau a unor lucrări de îmbunătățire, se desfășoară o succesiune de operațiuni care implică, pe lângă lucrările de reparații, inclusiv goliri și umpleri de conducte, dar și spălarea și dezinfecția tronsoanelor afectate pentru asigurarea potabilității apei furnizate. Se iau toate măsurile necesare pentru ca apa să ajungă în condiții corespunzătoare la utilizatorul final, însă pot apărea situații în care apa prezintă turbiditate, asta având drept cauză principală faptul că nu s-a realizat și o golire a apei pe porțiunea de conductă situată pe rețeaua interioară”, a explicat Răzvan Manolache, purtător de cuvând ApaVital Iași.

Dacă este tulbure vizibil, ieșenii sunt sfătuiți să nu consume apa de la robinet

Dacă este tulbure vizibil, înnegrită, roșiatică sau verzuie, ieșenii sunt sfătuiți să nu consume apa de la robinet, mai ales imediat după o intervenție la rețea. Apa trebuie să curgă câteva minute, pentru a elimina o eventuală neplăcere. Chiar și așa, pot exista impurități în țevile din proprietatea utilizatorului, adică cele de după contorul de branșament din rețeaua publică.
De asemnea, multe situații apar la rețelele interioare ale consumatorilor finali, mai ales în cazul în care nu există un consum constant.

  

Dacă nu este folosită rețeaua un timp mai îndelungat, atunci când utilizatorul deschide robinetul, pot apărea impurități care s-au depus pe rețeaua interioară”, a mai precizat Răzvan Manolache.

Dacă apa este tulbure, utilizatorii sunt sfătuiți să lase apa să curgă la robinet timp de câteva minute, până ce aceasta ajunge să îndeplinească condițiile de potabilitate cunoscute de toți utilizatorii: fără miros, fără gust, fără culoare.

Un muncitor a lăsat sute de mii de oameni fără apă

La sfârșitul săptămânii trecute, un muncitor a „reușit” performanța să lase sute de mii de oameni fără apă potabilă timp de jumătate de zi. În timp ce lucra la decolmatarea unui pârâu de pe raza comunei Mogoșești-Siret, un angajat al Administrației Naționale Apele Române a secționat cu un utilaj conducta de aducțiune care alimentează municipiul Pașcani. În urma avariei, a fost sistată livrarea apei către municipiul Pașcani și suburbii, precum și către comunele alimentate din această sursă.
Furnizarea apei potabile a fost sistată în intervalul 12-18, după care reluată până la epuizarea rezervelor.

„Cu toate eforturile făcute, sunt situații în care apa prezintă turbiditate, cauza principală fiind faptul că nu se poate realiza și spălarea porțiunilor de conducte de pe rețeaua interioară a utilizatorilor”, au explicat oficialii ApaVital Iași

Apa tulbure nu este recomandată nici la mașinile de spălat

Timpul necesar pentru reintrarea în parametrii normali de potabilitate depinde de lungimea rețelei interioare afectate de turbiditate și de numărul de consumatori care apelează la această soluție pentru ca situația să revină la normal.

„Recomandăm utilizatorilor să nu utilizeze apa nici la funcționarea mașinilor de spălat sau a centralelor termice, până la dispariția turbidității acesteia. La reluarea alimentării cu apă, există posibilitatea să apară și goluri de aer, care dispar odată cu amorsarea sistemului”, au mai explicat reprezentanții ApaVital.

În cazul în care sesizează că apa de la robinet este tulbure pentru mai mult timp, ieșenii sunt rugați să contacteze centrul ApaVital. Laboratorul Apă Potabilă al ApaVital efectuează analize fizico-chimice și microbiologice pentru apa potabilă, ape subterane și ape de suprafață. Laboratorul are implementat sistemul de management al calității după standardul european SR EN ISO/CEI 17025:2018.

Calitatea apei de la robinet, asigurată de instituțiile statului

Conducerea operatorului județean a anunțat faptul că este pregătită să facă față situațiilor de urgență și riscurilor apariției focarelor de coronavirus (COVID-19) la nivel regional, pentru toate sistemele de alimentare cu apă potabilă și canalizare/epurare pe care le administrează în județele Iași și Neamț.

„Virusul COVID-19 nu a fost detectat în apa potabilă. Metodele convenționale de tratare a apei, care includ dezinfectarea cu oxidanți precum clorul, sunt eficiente pentru inactivarea COVID-19. Direcțiile de Sănătate Publică din județele Iași și Neamț, care realizează monitorizarea de control a apei potabile, recomandă populației să continue să folosească și să bea apa de la robinet ca de obicei, iar ApaVital vă garantează calitatea acesteia în conformitate cu prevederile Legii”, au explicat oficialii ApaVital.

În această perioadă sunt sistate toate închiderile de apă programate, comerciale sau de exploatare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă în județul Iași.

BZI

Related posts

Ultimele noutăți despre starea actriței Draga Olteanu Matei, adusă în stare gravă la Iași

Redacția

Ministerul Sănătății anunță înființarea a 200 centre comunitare integrate până în anul 2025 care vor asigura servicii medicale împreună cu servicii sociale și educaționale

Redacția

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi: S-a dublat numărul pacienţilor diagnosticaţi în Centrul Regional HIV-SIDA

Redacția
Încarcă...