NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Ce s-a întâmplat mai exact la 1 decembrie 1918? Mărturia poetului Lucian Blaga

Cunoscutul poet a fost prezent la festivitatăţile organizate cu prilejul zilei de 1 decembrie 1918 şi a relatat cele întâmplate

  

 

Documentele şi imaginile din acea perioadă descriu cât se poate de clar acest eveniment. Dezideratul unirii avea o istorie îndelungată, românii putând profita, în acel moment, de contextul politic internaţional, care favoriza concretizarea năzuinţelor lor.

Pentru început, a fost aleasă locaţia, oraşul Alba Iulia, fostă reşedinţă a principilor Transilvaniei şi reşedinţă a conducătorului unirii de la 1599, Mihai Viteazu. Stabilirea capitalei cunoscutului domnitor în acest loc, dar şi evenimentul care a marcat apogeul Răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, în 1784, i-a determinat pe organizatorii evenimentului de la 1 decembrie 1918 să aleagă Alba Iulia ca locaţie pentru desfăşurarea Adunării.

Atmosfera acelei zile a fost una de sărbătoare. Au fost prezenţi 1228 de delegaţi oficiali, din toate cele 27 de comitate româneşti, precum şi alte personalităţi ale mediului politic, cultural şi religios românesc şi nu numai. Majoritatea celor care asistau la înfăptuirea actului istoric era constituită, însă, din oameni simpli, aproximativ 100.000 la număr.

Relatările participanţilor atestă prezenţa grupurilor imense de oameni care se îndreptau în acele zile spre Alba Iulia. Sute de steaguri tricolore puteau fi văzute în acele zile. Cu toţii se îndreptau spre Câmpul lui Horea. Aici, oamenii politici Ştefan Cicio Pop, Vasile Goldiş şi Iuliu Maniu vorbeau despre necesitatea unirii provinciilor româneşti şi posibilitatea ca aceasta să fie transpusă în realitate, prin votul cetăţenilor. Punctul culminant al evenimentului de la 1 decembrie 1918 l-a constituit momentul în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit Rezoluţia Unirii, actul care, practic, consfinţea realizarea vechiului deziderat al poporului român.

Citește articolul integral pe Descopera.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

Știrile ATV 2 Septembrie 2019

Redacția

Stirile ATV (21 Aprilie 2016)

Redacția

O elevă s-a certat cu o colegă şi a vrut să se sinucidă. Colegii au văzut biletul de adio lăsat în clasă şi au salvat-o

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site